Má přitom na mysli most U Lutriána, který patří k nejstarším na Vysočině.

Historický kamenný most přes řeku Šlapanku se nachází mezi obcemi Šlapanov a Věžnice. Byl prohlášen památkou. V posledních letech se však zdá, že dalších století nepřežije. Problémem je protržený jez, který roky čeká na opravu.

„Už čtyři roky je těsně nad mostem U Lutriána protržený starý jez. Balvany a trámy nevydržely nápor vody při povodni v roce 2012. A od té doby voda ohrožuje památku, kterou předtím nechala obec nákladným způsobem pravit. Nejhorší je, že není jisté, zda se jez opravit někdy podaří," popsal situaci starosta Málek.

Jez by měl být podle starosty soukromým majetkem a náležet k náhonu, který vede do zdejšího mlýna. „Obyvatelka mlýna je v důchodu a s jezem si těžko poradí, finanční prostředky na to nemá, což chápeme, je jí osmdesát let," podotkl starosta. Jenže stav, v jakém se jez nachází, ohrožuje majetek a investice za miliony korun. Jedná se nejen o samotný most, ale zničena jsou protipovodňová opatření, která Věžnice v okolí vybudovala.„Při povodni jsme jejich prostřednictvím odváděli vodu od mostu. Jak je jez protržený, jsou veškerá opatření bezpředmětná," posteskl si starosta.

Obec je bezradná. „Povodí Vltavy jez opravit odmítá, protože ho nevlastní, obec investovat do soukromého majetku nemůže, zastupitelé jsou proti. A tak Věžnice požádala o radu jihlavský magistrát. Ani s jeho pomocí se konkrétní řešení dosud nenašlo, protože magistrát má jen omezené možnosti," vysvětlil starosta Málek.

Odkoupit jez se nedaří

Podle jihlavského magistrátu úřad buď může majitelce nařídit, aby jez uvedla do příslušného stavu, nebo ho může opravit sám a náklady pak po vlastníkovi vymáhat. Ideální by bylo, kdyby Věžnice jez odkoupila. Věžnice se podle starosty Málka v minulosti skutečně jez s náhonem odkoupit snažila. Jenže marně. „Prodat to? To ne. Co by to pak bylo za mlýn, bez náhonu," odmítala ještě před rokem Jana Laštovičková. Při osobní návštěvě se obyvatele mlýna zastihnout nepodařilo. Situace je o to komplikovanější, že seniorka, jak uvedl starosta, začala svůj majetek postupně převádět na členy rodiny. „Ti se dostavili na úřad a sdělili, že jim jez, jenž byl vždy součástí náhonu a s ním se i budoval, vlastně vůbec nepatří. Že náhon končí před cestou k mostu a k jezu se nedostane. To už jsme úplně v koncích a budeme tam, dokud někdo nedostane rozum a nezačne jednat a tuhle patovou situaci řešit. Abychom zjistili, jak se to s vlastnictvím jezu má doopravdy, by mohly pomoci katastrální mapy, ale tam jez ani náhon v nich nejsou zaneseny," posteskl si starosta Málek a s tím, že o kousek dál proti proudu, přímo v obci, je ještě další jez.

Také ten je protržený a úřady si s ním rovněž nevědí rady. Mlýny, ke kterým patřil a kam náhon vedl, jsou dávno zavřené. Jez nikdo neupravoval, původně krásné přírodní zákoutí se změnilo v bahnité a semeniště komárů a černou skládku.