Chceme se dohodnout, říká Tomáš Kučera z Tělovýchovné jednoty Lyžař. Vlek na Vysoké u Havlíčkova Brodu stojí. U ledu je i letní projekt Adventure Park pro horská kola. Nejvyšší soud aktivity na Vysoké zastavil. Je to důsledek sporu o pozemky, který vede Lyžař a město Havlíčkův Brod s farmářem Miroslavem Hrtúsem.

Lyžaři s městem se chtějí na půdě obce Vysoká dohodnout s farmářem a jeho právníkem, jak soudy ukončit. „Nebude to jednoduché,“ nastínil místostarosta Havlíčkova Brodu Zbyněk Stejskal. Jak upřesnil, jádrem sporu, který se vleče čtyři roky, je pozemek asi čtyři sta metrů čtverečních. Vlek na Vysoké patří městu a do sporného pozemku na kraji pole zasahuje horním koncem. Pole patří farmáři, který ho koupil od původního majitele a lyžaře tam nechce. Farmář blokuje lyžařům i pozemky pod jejich chatou.

Starosta Vysoké Martin Vondrák sportovce na území obce vítá. „Sportovní areál na Vysoké je k tomu, aby žil. Nepotřebujeme nic megalomanského, ale zábavu pro rodiny s dětmi,“ zdůraznil. Ve šťastný konec sporu mezi městem, lyžaři a neústupným zemědělcem nevěří. „Dokud nebudou podmínky na papíře. Slova nemají cenu,“ poznamenal starosta.

Kopec Vysoká a vlek osiřely. Není vyloučené že to tak zůstane napořád
Na Vysoké je zas mrtvo. Vlek zastavil soud

Tomáš Kučera se chce s farmářem dohodnout, ale ne za každou cenu. Například když bude požadovat za pozemek moc vysoké nájemné. „Je možnost vlek zkrátit a pozemku se vyhnout. V nejhorším případě skončit,“ povzdechl si Kučera. Jak dodal, spor s farmářem je pro sportovce vyčerpávající psychicky i finančně. Kučera s kolegou vložili do projektu Adventure čas a peníze. Obnovili provoz chaty. Na Vysoké se konaly oslavy v plánu byly tratě pro horská kola. „Náklady rostou, i když nejsme v provozu. Kvůli pozemku pod chatou nám farmář bránil ve vstupu, tak jsme museli udělat vchod z jiné strany,“ dodal Kučera s tím, že se chce přesto s farmářem domluvit, ale všechno má své meze.

Spory kolem vleku ve Vysoké rozpoutaly debatu i v Havlíčkově Brodě. „Jak za komunistů. Vyvlastňování, rozkazování, komu co prodat a za kolik,“ podpořil farmáře živnostník Karel Domkář. Podle Věry Jakešové která na Vysokou jezdila s dětmi lyžovat, je to směšné. „Nedivím se, že se soudy vlečou, když řeší nesmysly,“ konstatovala. Odůvodnění rozsudku Nejvyššího soudu se soustředilo pouze na posouzení, zda stavba lyžařského vleku je či není liniovou stavbou a dále stavbou dočasnou. „Poté, co odvolací soud dospěl k závěru, že se o liniovou stavbu nejedná, rozhodl, že předkupní právo k pozemkům, na kterých vlek stojí,nezaniklo,“ zdůraznil Petr Tomíček, mluvčí Nejvyššího soudu. Právo má tedy farmář. Pokud chce mít Brod, či spíš technické služby nárok na předkupní právo ke spornému pozemku, musí doložit, že vlek je liniová stavba. Podle Tomáše Kučery je to nesmysl. Liniovou stavbou jsou ze zákona vodovod nebo kanalizace.

Kopec Vysoká nad obcí nabízí využití v zimě i v létě
Zábava i v létě:na Vysoké dostanou kromě lyžařů šanci i cyklisté

Farmář s novináři nekomunikuje. „O vaši medializaci nestojím,“ vzkázal naposled Deníku. Adventure Park a TJ Lyžař ve sporu tratí nejvíc. „Soud nám zrušil celou letní i zimní sezonu. Při zdražování energií jsme se právě v létě chtěli na zimu připravit a vydělat si. Teď to padlo,“ dodal Kučera.

Podle mluvčí havlíčkobrodské radnice Aleny Doležalové je lyžařský vlek součást majetku městem zřizované organizace Technické služby Havlíčkův Brod. Loni po třech letech sporů mezi městem a farmářem dal krajský soud za pravdu městu. Farmář musí sporný pozemek pod lyžařským vlekem ve Vysoké prodat městu. Kupní cena pozemků byla s ohledem na současné poměry nízká. „Soud stanovil cenu, kterou má město za pozemky farmáři zaplatit. Je to zhruba 16 korun za metr čtvereční, celkem asi 6 300 korun. Částka byla určena dle ceny, za kterou pozemky odprodali původní majitelé novému vlastníkovi,“ vysvětlil brodský místostarosta Zbyněk Stejskal. Původní majitelé pozemků totiž kdysi opomněli povinnost nabídnout pozemek pod stavbou lyžařského vleku ke koupi přednostně vlastníkovi stavby, tedy technickým službám. „Původní majitelé prodali pozemky novému zájemci, aniž by měl vlastník lyžařského vleku možnost uplatnit práva k pozemkům. Z tohoto důvodu pak musel o vlastnictví pozemků pod lyžařským vlekem rozhodovat soud,“ upřesnila.

Spor o pozemky na Vysoké
Rozloha: 390 metrů čtverečních
Počátky sporu: rok 2018, farmář Hrtús blokuje provoz vleku
Konec sporu: rok 2021 spor o pozemky vyhrálo město
Kupní cena pro Brod určená soudem : 6 300 korun za celý pozemek
Nový spor: rok 2022, nejvyšší soud vyhověl farmáři Hrtúsovi, vlek na Vysoké jet nesmí
Farmář koupil od původních vlastníků pozemky na Vysoké, kde byla i lyžařská chata a konec vleku s motorem, od lyžařů požadoval vysoký nájem.