Stovky vánoček, vek, tisíce obložených chlebíčků, kila salátů a pomazánek připravuje před svátky pekárna Kejval v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku. Její záběr je skutečně široký.

V domě blízko náměstí je nejenom pekárna s bohatým sortimentem chlebů, pečiva, koláčů, dokonce i knedlíků, ale také výrobna lahůdek, salátů, pomazánek a hlavně chlebíčků. Brzy ráno je tady klid, zůstává jen několik posledních zaměstnanců. „No vidíte, salát,“ odpoví na dotaz, co tady chystáte dobrého, paní. Rychle a zručně jej nakládá do velké mísy. „Chlebíčky se u nás vyrábějí v noci, brzy ráno musejí být na pultě a u zákazníků. Už po deváté dopoledne jsou z krámu pryč a na silvestrovské pohoštění musí být zvláštní objednávka,“ říká s úsměvem jeden z majitelů, Luboš Kejval.

Restaurace U Kubínů v Přibyslavi byla v provozu dvě stovky let.
O štamgasty pečovala dvě stovky let: nejstarší hospoda v Přibyslavi zavřela

Pekárna Kejval a výrobna lahůdek má třicetiletou tradici. Kromě pekárny a výrobny lahůdek ještě provozuje bufet a má i některé vlastní obchody.

Na tradiční chlebíčky nedá dopustit například Petr Doležal z Havlíčkova Brodu. „Děláme jich na silvestra hodně. Jsme početná rodina, takže něco uděláme, něco objednáme, ale jenom chlebíčky se šunkou nebo salámem. Zkoušeli jsme třeba dietní s rybí pomazánkou, ale to nemělo úspěch,“ poznamenal Doležal.

Klasika je klasika

Jak dodává Luboš Kejval, firma, kterou vede s bratrem, sází výhradně na klasiku a domácí suroviny. „Naši zákazníci jsou konzervativní, novinky přijímají opatrně, byť se v poslední době občas objevují požadavky na celozrnnou chlebíčkovou veku, celozrnný chleba, mrkvový salát. Ale i ten musí být s majonézou, “ dodává Luboš Kejval s tím, že trh s lahůdkami a pečivem má výkyvy a řídí se podle kalendáře. Například těsně před vánočními svátky zájem o studenou kuchyni a vánočky ze strany zákazníků přechodně klesá. „Lidé si doma napečou cukroví, domácí vánočky, chlebíčky před Vánoci moc nejdou,“ vysvětluje. Zájem zase stoupne před koncem roku. Na silvestrovské stoly pak putují ze studené kuchyně pekárny Kejval tisíce obložených chlebíčků, kila salátů a pomazánek, chleba a veky.

Na dotaz po nějakém speciálním receptu Luboš Kejval jen vrtí hlavou. „Vyrábíme salát bramborový, pochoutkový, feferonkový, vlašský, rybí ,vajíčkový, hermelínový. Samou klasiku. Totéž platí u pomazánek. Žádné zvláštní recepty nemáme, pokud se ptáte na nějakou specialitu Kejval. Všechny zavedené druhy salátů a pomazánek mají svůj tradiční postup podle dané receptury. Žijeme na malém městě. Naši zákazníci na Vysočině jsou na klasiku zvyklí, o nějaké převratné novinky a experimenty nestojí, máme to vyzkoušené,“ přiznává Luboš Kejval.

Sníh zmizel, Silvestr bude na blátě. Ilustrační foto.
Na Silvestra bude teplo, možná padne teplotní maximum pro tento den

To, oč zákazníci výrobny pekárny a lahůdkárny Kejval nejvíc stojí, je šunkový chlebíček. „Ten chtějí všichni, nic ho zatím nepřekonalo,“ usmívá se.

Počátky historie pekárny a lahůdkárny Kejval v Golčově Jeníkove se začaly psát v lednu 1994. V současné době ji vede už druhá generace rodiny Kejvalů. Skoro třicet let dodává mezi své zákazníky produkty ruční výroby. „Klademe velký důraz na kvalitu nabízených produktů, kterou kontrolujeme formou zpětné vazby od našich zákazníků. V pekárně Kejval pečeme každý jednotlivý kousek pečiva ručně. Hlavní prioritou je vyrábět pečivo podle tradičních receptur. Poctivé pekařské řemeslo jako za časů našich dědů a babiček a jejich dědů a báb,“ dodává Luboš Kejval.

Král chlebíček

* Podstatou je veka, bramborový salát, šunka a vejce.

* Už v roce 1916 zakládá Jan Paukert slavné lahůdkářství na Národní třídě a chlebíčkový národ se začíná rodit. Typický obložený chlebíček tak, jak ho známe, vzniká na popud Paukertova rodinného přítele malíře Jana Rytíře Skramlíka, kterému se jako pohoštění moc nezdají jednohubky a vyžaduje „něco tak na dvě, tři zakousnutí“. A „něco tak na dvě zakousnutí“ v podobě, kterou vymyslel Jan Paukert starší, se Čechům začíná moc líbit. Chlebíčky se trochu zvětšují a vyhlášených pražských lahůdkářství vzniká nakonec deset, mezi jinými Lippert, Stiedl, Čadil, Zoufalý či Laibl. A právě trasa Lippert-Zoufalý-Paukert se stává trasou vyhlášených prvorepublikových gurmánů.