Jedná se o celorepublikovou akci ke které se knihovna pravidelně připojuje. „Smysl a účel akce je každý rok stejný. Propagace dětské literatury a zvýšení zájmu dětí o návštěvu knihovny,“ informovaly knihovnice Dagmar Švejdová a Monika Dolejší z dětského oddělení. Jak dodaly, čtení pro děti naštěstí neztrácí kouzlo ani v době mobilů a počítačů. Děti do knihovny chodí pořád a není jich málo. „Samozřejmě vkus malých čtenářů se mění a někdy záleží i na reklamě a na tom, co se zrovna promítá v kině nebo vysílá v televizi,“ podotkly knihovnice.

„Pravidelně si doma čteme. Každý den, aspoň dvacet minut, přečetli jsme za tenhle rok pár desítek knih," pochlubila se například maminka malého Lukáše, Eva Zámečníková. Jak zdůraznila, sama pochází z rodiny, kde se hodně a pravidelně četlo. 

Vánoční dárek. Ilustrační foto.
Dárky v krabici od bot mohou dostat i děti z Havlíčkobrodska

Každý rok je Den pro dětskou knihu spojený s nějakým zajímavým programem stylizovaným do pohádek, lidových řemesel nebo sci-fi. Letos to byl Den s lichožrouty.

Lichožrouti (2016) jsou český rodinný animovaný dobrodružný film režisérky Galiny Miklínové podle scénáře Pavla Šruta a Galiny Miklínové na motivy knižní série o zlodějích lichých ponožek. Na ploše animovaného dobrodružného gangsterského příběhu dvou znepřátelených lichožroutských gangů, střetu dvou generací a dvou morálek, je vykreslen svět podobný lidskému. Děti si mohly v knihovně zahrát lichožroutí deskové hry nebo vyrobit lichožroutí placky. Na programu bylo i představení divadla Domeček Lichopatálie, workshop nebo scénické čtení z knihy Miloše Macourka v podání divadla Pierrot.

Utkání fotbalové staré gardy Lučice a Bohemians Praha.
Lučice mohla během podzim spoléhat na kanonýra Lančariče