Tartanovou dráhu slavnostně pokřtili běžci všech věkových kategorií – odehrál se na ní běžecký závod Křišťálový kilometr. Ovál dlouhý 400 metrů je jediný svého druhu na Havlíčkobrodsku.

Na slavnostní otevření dorazila také Jarmila Kratochvílová, bývalá československá atletka, jež stále drží světový rekord na 800 metrů. „Mám radost, že se v Chotěboři podařilo postavit umělou dráhu. Chtěla bych se dožít toho, aby se stejný záměr podařilo prosadit i v mém rodném Golčově Jeníkově," nechala se slyšet Kratochvílová. Dodala, že dříve nic podobného nebylo a svoji úspěšnou kariéru prožila na škváře.

„S ohledem na zdraví je však škvárový povrch lepší. Umělý povrch vám při běhu dává zpětný ráz a může tak poškodit kolena či jiné klouby," konstatovala Kratochvílová. Poznamenala, že si jde občas zaběhat, ale její hlavní činností je trénování dětí a mládeže v Čáslavi.

Tartanový ovál přitom mohla mít Chotěboř již v loňském roce. „Nekalými intrikami však došlo ke zpoždění. Neznámý jednatel ukrajinského původu, který má zákaz vstupu na naše území, na nás podal neoprávněnou námitku, a nemohli jsme tak čerpat dotace," řekl starosta města Tomáš Škaryd a podotkl, že Chotěbořští na pachatele podali trestní oznámení. „Tak či tak jsem rád, že se nakonec vše podařilo a můžeme zde vychovat nové sportovce z řad dětí," neskrýval nadšení starosta.

Vybudování oválu stálo více než pět milionů korun. Město na tuto akci získalo dotaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, a to 3,7 milionu korun.