Jedná se o projekt rodičovské organizace Nedoklubko, která v rámci celé republiky působí jako podpora pro rodiče, kteří jsou zaskočeni předčasným porodem nebo nemocí novorozence.

„Kromě vydávání informačních a edukačních materiálů, horké linky psychopodpory a laické podpory, webových stránek a podobně, běží projekt, který znamená dáreček a vzpomínku pro mámu, která má strach o své nemocné či nedonošené novorozené miminko," informovala mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Dáreček s malým příběhem nebo přáním zdraví je poslanou nadějí od maminek či babiček, které v podobné situaci byly pár měsíců nebo desetiletí zpět. Dobrovolníci, maminky, babičky i děti, přinášejí na novorozenecké JIP (jednotka intenzivní péče) dárky i cenné potřebné doplňky vybavení pro komfort miminek.

Návštěva dobrovolníků z Nedoklubka, Aleny Jelínkové a její dcerky Štěpánky, je návštěvou opakovanou. „Do nemocnice přinesly desítky balíčků s ručně pletenými čepičkami, kabátky, hračkami a malými pozornostmi od jiných maminek. Mámy darovaly i stále nedostatkové zavinovačky pro miminka do postýlek," popsala průběh návštěvy mluvčí Černo. Většina dárků byla z mateřského centra Cipísek v Humpolci a od maminek z Velké Losenice.

Nedonošených dětí stále přibývá

„Mnoho balíčků pochází i od maminky Aleny Jelínkové, která před patnácti lety sama pečovala o velmi nezralé 1500 g vážicí miminko do dlaně, dnes je to velká slečna Štěpánka, která s mámou dárky chystá a dvakrát ročně přiváží na brodskou JIP pro novorozence," dodala mluvčí.

Podle lékařky Magdaleny Weberové–Chvílové počty nedonošených dětí v současné populaci neustále stoupají. Je to varovná skutečnost, roli hrají různé faktory, jedním z nich je zřejmě i stále se zvyšující věk prvorodiček.

Průměrně dnes rodí ženy ve věku 28 až 34 let. Nemocnicí projde přibližně dvě stě padesát nemocných novorozenců, z toho kolem stovky váží pod dvě a půl kila, to znamená, že jde o děti nedonošené. Přibývá rizikových těhotenství, která vznikají po umělém oplodnění.
Předčasně narozené dítě je vrženo do světa nepřipravené, s nejrůznějšími problémy, které s nezralostí souvisí. Potřebuje často podporu životně důležitých funkcí. Potřebuje léky a výživu jinak, než novorozenec narozený v termínu. Potřebuje inkubátor, dohled přístrojů a sester. Potřebuje ale také moc a moc něhu, jemné dotyky, pohodlí.