Pravda je, že mnohem častěji než v některém místním pohostinství ho potkáte například v Krajské knihovně Vysočiny 
v Havlíčkově Brodě, kde pracuje jako dobrovolník.

Martin Kubát je členem Dobrovolnického centra Fokusu Vysočina už sedm let.

Do knihovny chodí aspoň jednou týdně. Letos o prázdninách pomáhá knihovnicím s přípravami letního programu pro děti Duhové hrátky.

„Jsem původní profesí posunovač. Pracoval jsem u dráhy. V současné době jsem nezaměstnaný," vysvětlil pan Martin s tím, že rád pracuje
s dětmi.

Konkrétně do knihovny dochází asi dva roky.

„Dobrovolnictví jsem si vybral cíleně, rád pomáhám druhým. Do dobrovolnického centra jsem docházel ve volném čase, když jsem měl na dráze volno. Jezdím například do Pelhřimova do Fokusu pomáhat postiženým. Žiji sám, takže se svým volným časem mohu nakládat libovolně. Navíc mi nikdo nepřipomíná, že dělám něco, z čeho nic nemám, tedy nemám po hmotné stránce. Mně dobrovolnická činnost naopak dává hodně. Mám dobrý pocit, že jsem k něčemu, že žiji život smysluplně. Těší mě, když se mě například v knihovně ptají, kdy zase přijdu. Je vidět, že mají o moji práci zájem," konstatoval pan Martin.

Dobrovolnické centrum Fokusu Vysočina pro Havlíčkův Brod a Chotěboř má dlouhou tradici, sdružuje desítky dobrovolníků, kteří pomáhají nejčastěji v sociálních službách.