Rozhodli o tom v anketě konané v rámci prezidentských voleb. Pro úpravu zóny hlasovala drtivá většina těch, kteří k volbám přišli. Anketu uspořádal Městský úřad v Ledči nad Sázavou.

„Vydali jsme 1 979 hlasovacích lístků. Z toho bylo po sečtení 1 951 platných. Pro redukci památkové zóny hlasovalo 1 862 voličů, proti redukci hlasovalo 89 voličů," informoval o výsledcích ankety starosta města Petr Vaněk.

„Považuji za nutné chránit cenné historické jádro, které vytváří historický ráz města, avšak památková zóna v Ledči zahrnuje i oblasti, které by dle mého úsudku do městské památkové zóny patřit neměly. Proto se domnívám, že by mělo dojít k revizi městské památkové zóny i objektů v ní umístěných," řekla ředitelka ledečské základní umělecké školy Jana Laudátová.

Starosta: Výsledek je vážně vynikající

Stejný názor jako Jana Laudátová sdílí většina obyvatel města. Památková zóna by měla vypadat jinak. S výsledky ankety je starosta Vaněk spokojen.

„Výsledky jsou vynikající. Anketní lístky jsme rozdávali ve volebních místnostech. Kdo přišel volit prezidenta, mohl hlasovat zároveň o městské památkové zóně. Takového výsledku bychom nedosáhli, kdybychom rozdávali anketní lístky plošně do poštovních schránek nebo vyzývali k hlasování na webu města," konstatoval s uspokojením starosta. O problematice městské památkové zóny v Ledči  informuje Deník již od podzimu loňského roku. Hranice památkové zóny by se měly změnit.

Podle starosty Vaňka je někdo kreslil od stolu. „ Je třeba, aby se  orgány státní správy zamyslely nad nesmyslným rozsahem této zóny a jejími hranicemi," říká starosta Petr Vaněk.

Jen změnou bude podle starosty možné zajistit, aby v takto vymezeném prostoru nebyly novostavby z konce 80. let 20. století, jako ulice Pod  Skalkou. Dále, aby hranice zóny nevedla polovinou Haškovy ulice. Zároveň starosta Vaněk nastínil další postup.

Rozhodovat mají jen odborníci

„Na základě ankety se obrátíme na Ministerstvo kultury a budeme žádat, aby byla památková zóna v Ledči  zredukována. Je nám jasné, že to bude dlouhý a tvrdý boj, neboť památkáři o tomto tématu odmítají diskutovat, ale my se vzdát nehodláme," konstatuje starosta. Podle Národního památkového ústavu mít městskou památkovou zónu je prestižní věc. Láká turisty a dělá to městu jméno.

Ministerstvo kultury považuje snahu Ledče za diskutabilní. Podle úředníků se občané města jako laici  nemohou k rozsahu památkové zóny vyjadřovat, to přísluší jen odborníkům. Městská památková zóna navíc přináší do města peníze z dotací a grantů.

„Ta tvrzení jsou dezinformační a zavádějící," komentuje názory památkářů starosta Vaněk a pokračuje: „Uděláme vyhlídkovou trasu po ulici Pod Skalkou, kde mohou turisté obdivovat břízolitové fasády na domech starých 25 let. Pokračovat budou ulicí Jaroslava Haška. Zde mohou obdivovat genialitu odborníků, kteří měli povědomí o významu památek, a proto hranici památkové zóny určili přesně středem této ulice . Trasu zakončíme nad hradem, u Thunovského letohrádku.

Tam by turisté mohli obdivovat dvě bytovky ze šedesátých let 20. století, které také jsou v památkové zóně. Nakonec bychom turisty mohli odvést na židovský hřbitov. Ten ale  je patrně historicky zcela bezcenný, neboť shora uvedení odborníci ho do památkové zóny nezařadili," podotýká starosta.

Stejně tak se podle starosty město Ledeč díky památkám netopí v penězích. „V posledních letech město žádnou dotaci na památkovou zónu nedostalo, naopak majitelům domů zařazených do městské památkové zóny přináší každá oprava problémy," zdůrazňuje starosta. Národní památkový ústav (NPÚ) se ledečskou zónou bude zabývat, jestli dostane podnět z Ministerstva kultury. „Ale to rozhodnutí je na ministerstvu, vysvětluje Martina Veselá z telčského pracoviště NPÚ. Žádost o omezení městské památkové zóny podle ní není obvyklá. Posledních pět let NPU nic takového neřešil.