Zákazníkům neustále rostoucí ceny vadí. Chodit pravidelně na obědy do restaurace přestala letos například Eva Fikarová z Havlíčkova Brodu. „Musím šetřit. Do práce si nosím jídlo z domu, nebo si ho občas koupím v některé jídelně nebo levnější restauraci v Brodě. Těch levných je u nás několik. Třeba Na Ostrově. Ceny jsou slušné a dobře vaří. Ale chodím tam výjimečně,“ prohlásila.

Ke kapsám zákazníků je vstřícný v Havlíčkově Brodě Pivovarský hostinec Rebel. Hlavní jídlo nabízí v ceně kolem 140 korun, výběr je ze čtyř až pěti jídel. Když si strávník objedná k hlavnímu jídlu i polévku, zaplatí za ni 17 korun.

Výběr restaurací ve Žďáře nad Sázavou
Levný a dobrý oběd ve Žďáře? Známe místa do 150 korun i kde se najíte pod stovku

Vskutku lidové ceny nabízí v Havlíčkově Brodě Lidová jídelna Letná. Menu má sestavené na každý den jiné. Nad jídelním lístkem se zaraduje i člověk, který nemá zrovna plnou kapsu peněz. „Strávník si denně může vybrat ze tří hlavních jídel. Ceny obědů se pohybují od 95 do 105 korun, k tomu polévka za 15 korun,“ komentovala provozovatelka Zlatka Petrů.

Kapsy zákazníků nechtějí zruinovat ani v havlíčkobrodské restauraci Na Ostrově. Na jídelním lístku si strávník může vybrat z pěti obědových menu. Nejlevnější stojí 139 korun, nejdražší o sedm korun více, polévka stojí 28 korun.

Dozorci před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě po vyhlášení nečekaného verdiktu.
Nečekaná změna. Soud v Brodě potrestal dozorce ze Světlé nad Sázavou

Pavel Brožek má v oblibě havlíčkobrodskou restauraci Formanka. „Česká kuchyně a příznivá cena,“ vysvětlil důvod, proč chodí rád právě tam. Na denním menu má Formanka na výběr ze tří jídel. Nejlevnější stojí 140 korun, polévka stojí 30 korun.

V Havlíčkově Brodě nabízí obědy i jídelna U Pletařů. Ceny jsou skutečně lidové. Zákazníci mají na výběr téměř z desítky obědových menu, dokonce i balenou stravu. To vše pod hranici 150 korun. „Ceny jsou včetně polévky, vybraného nápoje a zeleninového salátu, je-li k jídlu uvedený,“ oznámil provozovatel.

Útulek pro psy Mírovka.
Psí útulek v Mírovce nekončí i díky Deníku. Podporovatelé mají radost

Podle hlavního ekonoma brněnské investiční společnosti Cyrrus Petra Pelce je levnější jídlo v restauracích vždy ústupkem na jedné ze dvou stran. „Buďto je to za cenu marže restauratéra, nebo na úkor kvality," vysvětlil ekonom. Za levněji nakoupené potraviny se dá nabídnout levnější oběd, obvykle to však podle Pelcova názoru půjde poznat například na chuti.

Ceny ve vybraných restauracích a jídelnách v Havlíčkově Brodě:
Pivovarský hostinec Rebel: Oběd v ceně 142 korun plus polévka za 17 korun.
Lidová jídelna Letná: hlavní jídlo v ceně 95 až 105 korun, k tomu polévka za 15 korun.
Restaurace Na Ostrově: Obědové menu 139 až 146 korun, polévka za 28 korun.
Restaurace Formanka: Nejlevnější oběd 140 korun, polévka 30 korun.
Jídelna U Pletařů: nejlevnější menu stojí 118 korun, dražší 121 korun.
Ceny platné k datu 22. srpna 2023

Pokud restauratéři sníží kvalitu, aby nalákali na levnější jídla více zákazníků, je podle ekonoma Pelce jen otázkou času, než vyvstane nějaký problém, třeba i s hygienou. „To riziko pak není adekvátní k tomu, aby ušetřili třeba dvacet korun na menu," dodal ekonom.

Když restauratéři naopak sníží svoji marži z prodaných jídel, můžou nabídnout za přijatelnou cenu i kvalitní pokrmy. „Pokud jde například o restauraci v centru města, kde je hodně lidí, tak si může restauratér dovolit snížit marži, protože tím naláká více zákazníků," uvedl Pelc. Vysoké ceny podle něj nemusí znamenat špičkovou či vůbec vyšší kvalitu.