Ráno sednout do auta, dojet na příslušný hřbitov, zjistit, co nám zase kdo ukradl, vyplet hrob, nainstalovat umělou kytku, zapálit svíčku, popovídat si se vzdálenými příbuznými a hurá domů. To by se v Mexiku stát nemohlo.

Zcela zvláštní formu má v Mexiku svátek zemřelých, který vrcholí stejně jako u nás 2. listopadu. V mexickém pojetí je velkou celospolečenskou událostí s podtextem veselé oslavy života. Vzhledem ke své unikátní podobě byl zařazen mezi jednu z památek nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Svátek propojuje křesťanskou víru s předhispánskými prvky a obyčeji etnického náboženství.

Podle mexické verze přicházejí duše zemřelých v dušičkovém období na zem, aby navštívily své pozůstalé příbuzné. Ti jim na hroby pokládají květiny, ovoce, pečivo i nápoje a drží zde noční stráž, během níž na hrobech hodují v rituálním kontaktu s dušemi zesnulých. V obchodech a na tržištích se prodávají cukrové i čokoládové lebky a veselí kostlivci. Mexičané pojímají smrt jako součást života, kterou na Dušičky bujaře oslavují i průvody v maskách koster a dalších monster.

Strašidla a cesta za mrtvými

V posledních letech si tento zvláštní svátek nachází cestu i do Čech. Jak vypadají Dušičky po mexicku, představilo již před třemi lety Národní muzeum ve speciální výstavě. Mexická strašidla lze potkat pravidelně o Dušičkách i v pražské Stromovce. Společnost Motus o.s., ve spolupráci s Loutkami bez hranic, tímto způsobem přináší kousek Mexika do českých krajin již podesáté.

V romantických kulisách parku Stromovka se děti a rodiče, mohou seznámit s tradičními zvyky, vydat se na průvod s vlastnoručně vyrobenými lampiony, užít si pravou živou mexickou hudbu, pohádkové představení a stínové divadlo, včetně instalací z jídla. Zájezd přímo za poznáváním mexických Dušiček nabízela letos dokonce cestovní kancelář Salve Tour. „Našimi zákazníky jsou milovníci umění výtvarníci, umělci a architekti. U těchto zájezdů nejde ani tak o sportovní výkony, ale především o poznání života a zvyků místních lidí," informovala za cestovní kancelář Dagmar Halamíčková. Ne náhodou je v programu návštěva domu Casa Azul (Modrý dů) malířky Fridy Kahlo. Día de los muertos totiž v historii inspiroval mnohé mexické umělce a malíře.