Chtěli do některé ze zemí Evropské unie. „Hlídka cizinecké policie kontrolovala v sobotu 6. února patnáct minut před desátou hodinou dopoledne tři muže, kteří se pohybovali pěšky po dálnici D1. Policisté je kontrolovali v úseku na 136. kilometru ve směru na Prahu,“ začala s popisováním případu policejní mluvčí Dana Čírtková.

Cizinci u sebe neměli žádné osobní doklady. Nebyli tak schopni prokázat svoji totožnost. „Ke své cestě uvedli, že se do České republiky dostali v úkrytu kamionu. Tříčlenná skupinka cizinců měla namířeno do některé ze zemí Evropské unie,“ pokračovala Čírtková.

Centrální operační středisko ZZS Kraje Vysočina v Jihlavě.
Už žádné bolení břicha. Záchranáři z Jihlavy nejčastěji jezdí k lidem s covidem

Migranti z Maroka navíc na území České republiky vstoupili v době zákazu vstupu pro všechny občany třetích zemí, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu Covid-19. „Na základě zjištěných informací jsme cizince zajistili a eskortovali do policejních cel na pracovišti cizinecké policie. U všech jsme provedli nezbytné identifikační úkony a zajistili provedení testů na Covid-19. U všech testovaných cizinců byl výsledek testu negativní,“ uvedl Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie.

Podle jeho slov cizinci v rámci řízení uvedli, že odešli ze své domovské země z ekonomických důvodů a chtěli se dostat do některých ze zemí v Evropské unii za lepším životem. Jejich cesta ale už skončila. Byli zajištěni a umístěni do zařízení ve Vyšních Lhotách.