Děti se na příchod nadpozemských bytostí tak jako každý rok těšily. „Dcerka se moc těší. Zatím moc neví, co ji čeká, protože to letos bude její premiéra," sdělila v sobotu dopoledne Vendula Jeřábková z Myslibořic. Malá Megan si v tu chvíli opakovala básničku, kterou se na večer naučila. „Byla sem hodná a zlobila jsem jen trochu, takže bych chtěla dobroty a ne uhlí," zazubila se.

Podobně jako ona se těšily děti po celé Vysočině. Jakmile se ale v chodbě ozvalo řinčení řetězu a ohlásili se čerti, přepadl je strach. Někdy však nadpozemské bytosti do chodby ani nepřišli. „U někoho jsme zůstali stát jen na zápraží. Spíše se ale lidé ptali, jestli nám nebude vadit jít dovnitř než naopak,“ sdělil během sobotního večera pekelník v Lukách nad Jihlavou. Tam byl letos takový zájem, že městys obcházely dvě skupinky. „I tak toho máme hodně,“ podotkl čert.

Lidé  bydlící v jihlavské ulici Leoše  Janáčka už mají ve zdobení tamního parku praxi.
Vánoční výzdoba v ulici Leoše Janáčka boduje v soutěži. Podívejte se

Například v Chotěboři se pak rozhodlo až v pondělí 30. listopadu, že budou Mikuláš, anděl a čerti chodit i letos. „Čekali jsme, jestli se opatření rozvolní a my skutečně budeme moci vyrazit,“ potvrdil Jan Fousek, který jako čert nosí knihu hříchů. Přestože ještě před víkendem říkal, že dvacet návštěv je jejich strop, nakonec nechtěli říkat ne a stihli navštívit třicet rodin.

Naopak čert Jiří Nováček z Třebíčska letošní ročník odhadl jako méně úspěšný – i přes koronu však postrašil děti ve dvaceti rodinách. Právě v Myslibořicích byl letošní ročník výjimečný také v tom, že byly poprvé všechny bytosti navštěvující děti plnoleté. „Navzdory rouškám jsme si to užili,“ zasmál se zlomyslně čert. I tam ale nadpozemské bytosti potrápil silný vítr – ten Mikulášům odnášel čepice napříč celým krajem.

Mikuláš, anděl a čerti na Vysočině

Co se týká opatření, Mikuláš, andělé i čerti měli často dilema – vydat se za dětmi v rouškách, nebo bez nich? Většinou vše vyřešila krátká domluva s rodiči. Drtivá většina nechtěla dětem kazit zážitek poslední dobou všudypřítomným „hadrem“. Občas měli v rodinách zakrytá ústa a nos senioři účastníci se návštěvy, jinak nikdo. „Kdo má strach z koronaviru, ten si nás nezve,“ usoudil další z čertů křižující v sobotu večer Vysočinu. Rozestupy ale všichni dodržovali důsledně, i když to nebyl až takový problém. „Děti se od nás drží dál běžně,“ zasmál se čert závěrem.