Radnice se snaží uspokojit poptávku všech maminek, které se po mateřské dovolené rozhodnou jít do práce. Umístit dítě do školky nebývá vždy jednoduché. Letos  školky rodičům nabídnou zhruba 265 volných míst. Jestli se všechny děti do školky dostanou, to se rozhodne až při jarních zápisech. V ostatních větších městech regionu by neměl být s umístěním předškoláků problém.

Na některé děti místo nezbylo

S nepořízenou odcházeli někteří rodiče při loňských zápisech do mateřských škol.

Na všechny děti se totiž nedostalo. „Je to opravdu problém. Loni manželce skončila mateřská, ale dítě se nám do školky umístit nepodařilo," říká Petr, jeden z nespokojených rodičů.

Letos město otevře novou třídu pro předškolní děti v Základní škole Nuselská. Celkový počet volných míst se tedy bude pohybovat okolo 265.

„Ještě nemáme vyřízené všechny letošní odklady, takže se konečné číslo může změnit," informovala mluvčí radnice v Havlíčkově Brodě Alena Doležalová.

Zájem o místa ve školkách radnice očekává podobný jako loni, kdy obdržela okolo tří set žádostí.  „Loni se nám všechny děti umístit nepodařilo. Celková kapacita školek je v současné době 703 míst, a  všechna jsou plně obsazena," doplnila Alena Doležalová.

Jak to dopadne letos, to s konečnou platností ukážou až aktuální zápisy. V Mateřské škole Šmolovy proběhne už 25. března od 9 do 11 hodin. Další zápis v MŠ Zahradnického I se uskuteční o den později, 26. března od 8.30 do 11.30.

Mateřská škola Zahradnického II zve rodiče k zápisu na 27. března, Mateřská škola Příčná na 28. března, Mateřská škola Prokopa Holého na 29. března, Mateřská škola na 2. dubna, Mateřská škola Nádražní na 3. dubna, Mateřská škola Nad Tratí na  4. dubna a Mateřská škola Žižkovna  5. dubna. Ve všech uvedených školkách zápis proběhne ve stejné době, a to od 8.30 do 11.30 hodin.

V Ledči nad Sázavou letos na děti čeká 63 volných míst. Loni se všechny děti umístit podařilo a větší problém školka neočekává ani letos. Zápis zde proběhne 22. a 23. dubna, v době od 7.30 do 16 hodin.

V Chotěboři čekají úspěšný zápis

Bez potíží letošní přijímání dětí očekávají i v Chotěboři.

„Zatím nemáme všechna volná místa dopočítaná. Od loňského roku máme jednu novou třídu a jsme si jistí, že všechny děti umístíme," uvedla ředitelka Jarmila Zezuláková. Zápis zde proběhne 15. dubna v sídle Mateřské školy Březová v době od 9 do 11 a od 13 do 16 hodin.

Rodiče, kteří by se s dětmi do školky nejprve chtěli podívat, mohou využít Dny otevřených dveří. Ty se ve všech chotěbořských Mateřských školách – Březová, Na Chmelnici a  Svojsíkova konají ve dnech 3. a 4. dubna, vždy od 10 do 11.30 a od 15.30 do 16.30 hodin.

V Přibyslavi všechna volná místa pro předškoláky zatím nemají dopočítané. Konečné číslo mohou změnit odklady dětí, které měly nastoupit do první třídy, ale do školky se ještě budou vracet. Jestli se na všechny děti dostane, o tom rozhodne až dubnový zápis. Ten se v místní školce uskuteční 5. dubna v době od 11 do 17 hodin.