Školu, v ulici Boženy Němcové poblíž Havlíčkova náměstí, se radnice marně snažila pronajmout či prodat již více než šest let. Zastupitelé se však dohodli, že už ji dál nabízet nebudou a budova tak zůstane v majetku města.

„Na přeměnu více než stoleté školní budovy na bytový dům bychom rádi sehnali nějaké dotace," uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl. Ten pevně věří, že pro objekt konečně nastanou lepší časy a bývalá škola již nebude chátrat. „Zájem o tento typ bydlení pro seniory je poměrně velký. Na úřadě máme v tuto chvíli asi dvě stě nevyřízených žádostí o umístění do domova důchodců nebo do domu s pečovatelskou službou," podotkl Jůzl s tím, že lidé se neustále ozývají.

V bývalé akademii by mohlo vzniknout až třicet nových bytů s plochou do čtyřiceti pěti metrů čtverečních a jedna společenská místnost. „Půjde o takzvané komunitní bydlení, které je určeno aktivním seniorům. Ti by se tak mohli mezi sebou vzájemně sdružovat, sdílet společné zájmy a zároveň by o ně bylo dobře postaráno," řekla místostarostka Havlíčkova Brodu, Ivana Mojžyšková. Ta poznamenala, že v Havlíčkově Brodě by tak měly vzniknout hned dva komunitní domy pro seniory. Město totiž již před prázdninami vyčlenilo místo pro první z nich v nově zastavované lokalitě Rozkoš.

Třípodlažní budova bývalé akademie stojí poblíž historického náměstí a zároveň vedle rozlehlého městského parku. „Lidé by to měli blízko jak do centra, tak i do parku na procházky a další aktivity," vysvětlil Jůzl. Ten dodal, že přízemí domu by se dalo využít například i jako lékařská ordinace.

Před třemi lety chtěla radnice za prázdnou školu dostat alespoň odhadní cenu, tedy osm a půl milionu korun. Kvůli nezájmu byla později cena snížena o jeden milion korun, ale ani to nepomohlo. V poslední době už v inzerci nebyla žádná minimální cena uváděna. Před rokem nicméně zastupitelé odmítli nabídku za pět milionů a jedno sto tisíc korun. Ani tato cena se jim nezdála dost vysoká.

Připomeňme, že první vážný zájemce, tím byla společnost Futurum Regnum, chtěl v bývalé obchodní akademii otevřít školicí středisko, ale na projekt nakonec nedostal potřebnou dotaci.

„Myslím si, že doba školicích středisek, případně nějakých administrativních budov, je již dávno pryč. Teď se objevují hlavně investoři, kteří by chtěli ve škole budovat byty," poznamenal již dříve Jůzl.

Jeho slova potvrdila i praxe. Nedávno totiž v Havlíčkově Brodě otevřela své školicí středisko společnost Nest HB. V areálu Psychiatrické nemocnice přestavěla objekt, který koupila od Kraje Vysočina.