V pátek byli poprvé k vidění před zraky návštěvníků. Ve stanici se narodili dva norčí kluci a dvě holky. Co bude se čtyřmi mláďaty dál, není zatím jasné. „Co s norky bude dál, záleží na koordinátorech chovu. To je vlastně zoologická zahrada v Estonsku. Tato zahrada má chovnou knihu, která následně řekne, kam norci půjdou," prozradil ředitel záchranné stanice Pavlov Zbyšek Karafiát.

Od narození přijímala mláďata pouze mateřské mléko. Nyní už dostávají tuhou stravu. „Ve volné přírodě norci jedí ryby, raky, myši nebo žáby. My jim dáváme krmné hlodavce a pstruhy. Pstruh je to nejlepší krmivo, které jim můžeme poskytnout," řekl ředitel.

Největší počet norků je v Estonsku

Narození čtyř mláďat norků evropských je vzácné, protože jejich populace se neustále zmenšuje. Mohou za to změny v krajině a zavlečený norek americký. Dnes se s norkem evropským lidé setkají jen na pár místech v Evropě. Jako například na severní části Španělska, v pobaltských státech a v Dunajské deltě. „V přírodě už se norek evropský téměř neobjevuje. Co se týče chovu v zajetí, tak existuje skutečně už jen pár míst, kde tento druh norka mají. Největší chovné zařízení je právě v Estonsku. Žije asi 120 těchto jedinců," upřesnil ředitel stanice s tím, že aby byla tato populace životaschopná, potřebuje mít stanice minimálně tři stovky norků.

Norek evropský se od norka amerického liší především svou velikostí a barvou kožichu. „Norek americký je jednou tak velký jako ten evropský. Na první pohled se norek evropský pozná podle typické bílé skvrny podél celého čenichu. Zatímco norek americký má pouze bílou skvrnu na bradě," popsal Karafiát.

Od narození se v životě norků odehrálo několik důležitých momentů. První pohled na svět, veterinární kontrola a první lekce plavání. Byla neohrabaná, slepá a plně závislá na své matce. Nyní skotačí v ohrádce a mají se čile k světu. Ošetřovatelé to ale s jejich matkou neměli zpočátku jednoduché. „Rozmnožování těchto norků je velice složité. Jakékoliv rozptýlení může způsobit to, že samice svá mláďata zabije. Může za nimi chodit pouze jeden ošetřovatel. Chodí k nim opravdu jenom po špičkách. I čištění pro jistotu provádíme jen minimálně. Musíme k nim přicházet velmi obezřetně, protože kdybychom udělali rámus, o mláďata bychom přišli," uzavřel Karafiát.

Záchovný program

Stanice Pavlov je zapojena do Evropského záchovného programu. Jedná se o společný projekt evropských zoologických zahrad, jehož podstatou je spolupráce při chovu některých ohrožených druhů zvířat. Příslušníci těchto druhů jsou vnímáni jako součást jednotné záložní populace, kterou je důležité spravovat tak, aby byla dlouhodobě životaschopná a mohla posloužit jako pojistka pro případ, že by druh v přírodě vyhynul. Činnost programu zajišťuje Evropská asociace EAZA.

Čtenáři mohou vybírat jména
Dva samci a dvě samičky norků evropských zatím nemají svá jména. Vybrat jim je můžete vy sami. Podmínkou je, že všechna jména musí začínat na písmenko A. Návrhy zasílejte na e-mail: stanicepavlov@gmail.cz, a to do 25. července.

Beáta Dvořáková