Byt se podařilo připravit díky projektu Šance do života, na kterém se podílela přibyslavská radnice a firma ACO. Cílem projektu je plnohodnotné zapojení mladých lidí do běžného života, uvedla to vedoucí projektu Hana Ondráčková.

Město do projektu nabídlo volný byt velikosti tři plus jedna v objektu zdravotnické záchranné služby na Bechyňově náměstí. Společnost ACO budoucím nájemníkům nabídla práci a podporu a zajistila rekonstrukci a vybavení bytu. Bydlení je určeno pro chovance z dětských domovů na Vysočině, kteří z nich odcházejí, nebo už odešli dříve, a zatím se jim nedaří začlenění do běžného způsobu života.

MŮŽOU ZŮSTAT 
DÉLE NEŽ ROK

Podle Ondráčkové by přibližně rok až jeden a půl roku mělo stačit na to, aby si mladí lidé stačili zajistit vlastní bydlení a osamostatnit se. „Naším úkolem bude motivovat je hlavně k udržení práce, což je podmínka k tomu, aby v bytě mohli bydlet," řekla Ondráčková.

Podle místostarosty Michaela Omese (KDU-ČSL) vznikl projekt díky iniciativě zaměstnanců firmy ACO, kteří dlouhodobě podporují dětské domovy. „Firma na jejich návrh zareagovala. Projekt pomůže bývalým chovancům v kritickém období, kdy dospějí a musí se postavit na vlastní nohy," dodal místostarosta Přibyslavi Omes.