„Jen aby se na nás dostalo,“ obává se klučina v dlouhé frontě, která se jako had vine od radnice po celém náměstí.
Lidé čekají, až s úderem deváté hodiny budou moci vstoupit do sklepních prostor a ochutnat sýrové delikatesy. V sobotu totiž probíhal pravý vrchol
Mlékárenských dnů v Přibyslavi.

„Přiznám se, že jsem sýrová, i kvůli tomu sem pravidelně jezdíme,“ prozrazuje Alena Skryjová ze Žďáru nad Sázavou. Je přesvědčená, že všichni výrobci se snaží představit opravdu v tom nejlepším světle, ale přece jenom si mezi vybranými lahůdkami našla svého sýrového favorita: „Jednoznačně Koliba. A chutnal mi ještě sýr se šunkou.“ „Mně taky chutnala Koliba,“ přidává se vnučka Michaela.

Asi v polovině prohlídky upoutá velký chlebový dort ozdobený sýrem a hned vedle sýrová bábovka, to vše pod hlavičkou Želetavy, která vyrábí například Smetanito. Šest dam neúnavně pobízí návštěvníky k ochutnání pomazánky: na výběr je čabajková, česneková, rybičková, kapiová.
Lidí je každým rokem více, ale to už v Želetavě dobře vědí, proto jsou připraveni. „Spotřebovaly jsme asi půlkila česneku, čtyři až pět kil cibule, dvanáct krabiček rybiček,“ vypočítává jedna ze zástupkyň firmy. Zároveň prozrazuje, že zatímco loni měli 350 rohlíků a ve dvanáct už nebyl ani skrojek, letos jich pro jistotu nakoupili 500.

Raději jogurt než sýr

Sýr je možné kombinovat téměř s čímkoliv, o tom se přesvědčujeme vzápětí u stánku s balkánským sýrem. Slaný v nálevu je vhodný do šopského salátu. S čili kořením, černým kořením nebo obyčejný zase jako chuťovka k bílému vínu.

Ke stolku s jogurtem se právě přesouvají dvě tmavovlasé dívky. Obě přiznávají, že mají rády spíše zakysaný výrobek než sýr. „Ale docela dobrý byl ten na začátku, myslím, že to byl eidem,“ říká Veronika Štíbalová a Hana Ptáčková s ní souhlasí. Obě jsou z Přibyslavi a atmosféru Mlékárenských dnů si užívají každý rok.

Součástí tradičních slavností mléka byla také prohlídka historických objektů a památek, do kterých obyčejně člověk přístup nemá. „Rádi bychom to proto využili a šli se podívat na věž,“ loučí se Alena Skryjová.