Pověst českých mléčných výrobků navíc kazí i dezinformace ze strany různých samozvaných nutričních specialistů.

V pořadí již 24. ročník tradičních Mlékárenských dnů začal včera v Přibyslavi. Letos se ho účastní téměř dvě desítky zpracovatelů a producentů kravského i kozího mléka, kteří návštěvníkům Mlékárenských dnů nabídnou celkem 50 nových mléčných výrobků.

„Nebudu příliš optimistický. Celosvětová poptávky po mléce se snižuje, český trh zaplavují mléčné výrobky ze zahraničí určené původně pro ruský trh. Pro export do Ruska bylo v rámci Evropské unie určeno asi 1,5 procenta mléčných výrobků, což na první pohled není moc, ale v reálu je to například 38 tisíc tun sýra," konstatoval na včerejší tiskové konferenci na téma situace na trhu s mlékem Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Od května výkupní cena mléka na trhu podle Kopáčka klesá, ale spotřebitelé to ve svých nákupních košících nepoznají. „Obchodní řetězce totiž pokles ceny do nabídky zboží nepromítly, protože zneužívají svoji pozici na trhu," vysvětlil Kopáček.

Opačný názor má problematiku trhu s mlékem Oldřich Obermaier z Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace. „Já budu hovořit optimisticky. Mlékárenství je perspektivní a stabilizovaný obor. Výkupní cena mléka sice momentálně klesá, ale v tržním hospodářství je normální, že ceny kolísají. Ruské embargo jako takové náš trh s mlékem nepoškodí, horší je to, že se k nám na trh nyní hrnou mléčné výrobky ze zahraničí určené pro ruský trh, ale je na nás, abychom to zvládli," podotkl Obermaier. Jak zdůraznil, mléko je tradiční a zdravá potravina, proto na jeho tváři vyvolává hořký smích tvrzení některých rádoby odborníků, kteří šíří na veřejnosti mýty a dezinformace. „Například že mléko a mléčné výrobky jsou rakovinotvorné," uvedl Obermaier jeden z příkladů.

Šíření bludů o nebezpečnosti mléčných výrobků potvrdila i Dana Třísková z Ministerstva zemědělství. „Ministerstvo hodlá i nadále podporovat projekt Klasa. Chystáme i sérii vzdělávacích programů pro děti, jejichž cílem je právě zabránit šíření mýtů o údajné škodlivosti mléka, které pocházejí od některých v uvozovkách, nutričních specialistů, jejichž jedinou kvalifikací je, že absolvovali deset hodin v nějakém kurzu a dostali diplom s razítkem," posteskla si Třísková. Podle jejího kolegy Jindřicha Šnejdrly způsobilo ruské embargo ztráty na mléčném trhu ve výši přes 30 milionů euro, které evropští producenti a zpracovatelé mléka investovali do propagace mléčných výrobků v Rusku, ale nic není ztraceno. „Nicméně i nadále se snažíme udržovat kontakty s ruskými obchodníky, chystáme se na veletrhy do Petrohradu a Moskvy. Chystáme rovněž projekt propagace mléčných výrobků v arabských zemích a sérii domácích veletrhů a výstav," upřesnil Šnejdrla.

Podle názoru rodiny Němcových, která provozuje farmu v Netíně na Žďársku, by měli vzít rozum do hrsti domácí spotřebitelé. „Zákazníci by měli kupovat české mléko a české výrobky a naučit se počítat. Koupí českých výrobků podpoří domácí trh, domácí producenty a výrobce, tím pádem vzroste třeba i počet pracovních míst," nechal se slyšet František Němec.