Jednotlivé přihlášené výrobky hodnotí odborná porota, která letos měla zvlášť těžkou práci. „Letos se přihlásil přímo rekordní počet mlékáren. Mezi pravidelnými účastníky se objevilo pět nových. Je to mlékárna Choceň, Moravia Lacto Jihlava, Bohemilk Opočno a mlékárny z Olešnice," informoval místostarosta města Přibyslav Martin Kamarád.

Soutěžící mlékárny se utkaly celkem ve čtyřech kategoriích. Tou první byly mléčné nápoje a zakysané mléčné výrobky, kde první místo obsadila choceňská mlékárna s výrobkem nazvaným Choceňské TZATZIKI smetanové. V kategorii druhé o nejlepší čerstvé a tvarohové sýry, tvarohy a pomazánky (včetně tavených sýrů), dezerty, zvítězil výrobek z mlékárny Lacrum Velké Meziříčí nazvaný Roztíratelné máslo z Vysočiny. Ve třetí kategorii o nejlepší zrající sýr patřilo první místo výrobku Král sýrů Hermelín z Pribiny – TPK, spol. s r. o., Přibyslav.

V poslední kategorii kozí sýry, bílé sýry a speciality si zlatou medaili odvezl Statek Horní Dvorce za sýr nazvaný Gouda zrající pod mazem – ovčí. Pro vítěze ve všech kategoriích na prvních třech místech měl pořadatel, město Přibyslav, připraveny originální ceny. Mlékařské konvičky, které vyrobil přibyslavský sklář Aleš Valner.