Město za něj zaplatilo dohromady takřka šest milionů korun.

A údivu se nelze divit. Při letmém pohledu jsou totiž některé položky opravdu velmi vysoké.  Například dvě dlouhé lavičky u morového sloupu stály více než čtvrt milionu, jeden slunečník u kiosku 38 tisíc a dva přístřešky u autobusové zastávky 373 tisíc korun.

Havlíčkobrodská radnice se však brání. „Při zadávání veřejné zakázky jsme postupovali v souladu se zákonem," řekla její mluvčí Alena Doležalová. Podle radního Libora Honzárka však město jako zadavatel v podstatě ani ceny jednotlivých kusů ovlivnit nemohlo.

Jeden celek

„Celou revitalizaci jsme soutěžili jako jeden celek a jediným kritériem byla co nejnižší cena. V žádném případě není přípustné po otevření obálek dodatečně požadovat úpravy cen v dílčích položkách, o jejich výši licitovat, případně jakékoli části stavby z předmětu plnění vyjímat, a ty pak případně soutěžit zvlášť. Také jsme chtěli mít náměstí pěkné a ojedinělé," vysvětlil radní Honzárek.

Navíc podle něj ceny v drtivé většině případů odpovídají realitě. Třeba šestimetrové lavičky u morového sloupu jsou prý z tvrdého exotického dřeva, a jsou, podobně jako další věci na náměstí, umělecky originální. „Například na pítkách jsme dokonce ještě ušetřili. Dodavatel za ně zaplatil víc," konstatoval Honzárek.

Nejnižší cenu nabídlo Sdružení pro revitalizaci středu města, které se skládalo z firem Skanska a Chládek a Tintěra, které dodávalo i mobiliář. Jeho rozpočet byl v celkovém objemu zhruba o milion nižší než druhá nejlevnější nabídka.
„Abych řekl pravdu, tak nevím, jak se k tomu postavit. Ty ceny jsem předtím vůbec neznal. Už s tím stejně nepůjde nic udělat, ale určitě se k tomu na zastupitelstvu vrátíme a budeme požadovat vysvětlení," podivil se zastupitel Milan Plodík (KSČM).

Předseda kontrolního výboru Jan Míka zase slíbil, že tyto ceny ještě podrobí kontrole.
„Pokud se takto nakupuje v Brodě, jak to asi vypadá ve vyšších patrech politiky," zamyslel se Milan Plodík.
To, že by však projekt a jeho jednotlivé položky a náklady snad byly nějakým tajemstvím, Libor Honzárek důrazně odmítá.

„Nikdy jsme nic nezakrývali. Několik let zde fungovala komise, která se revitalizací středu města zabývala a byli v ní i opoziční zastupitelé. Pořádali jsme diskuse s veřejností. Všichni mohli do materiálů kdykoliv nahlédnout. Projekt šel jako celek zkrátka schválit, nebo odmítnout," upozornil Libor Honzárek.

Zrekonstruované náměstí se otevíralo vloni v létě a celkové náklady na jeho opravu činily zhruba osmdesát miliónů korun. Polovina byla hrazena ze strukturálních fondů Evropské unie.

Některé ceny:
- slunečníky 1 kus 38 400 Kč
- prameníky 3 kusy 297 157 Kč
- lavička 6110 1 kus 136 076 Kč
- lavička 4960 1 kus 102 092 Kč
- označení zastávek 1 kus 57 212 Kč