A právě Vladimír Kořen se nedávno představil v Kavárně Chotěboř. Večer s ním byl neobyčejně vtipný a plný humorných historek.

Vladimír začal moderovat Zázraky přírody v roce 2008. Dohromady s Marošem jej dala dramaturgyně Eliška Faeklová. „Má zkušenosti a usoudila, že spojení nás dvou by mohlo být zajímavé. A já jsem za to rád. Získal jsem totiž životního kamaráda,“ vzpomíná vystudovaný novinář. S Marošem Kramárem si prý natolik lidsky i pracovně sedli, že se za těch deset let ani jednou nepohádali. „To s manželkou to máme horší,“ říká s nadsázkou. Jeho žena Martina je šachová mistryně. Proto prý vidí vždy na několik tahů dopředu. „Já nemůžu být ani nevěrný,“ postěžoval si se smíchem. S manželkou se znali od dětství, ale seznámili se až na vysoké škole.

Ilustrační foto
Festival Houpačka láká na skvělou muziku a divadlo pro děti

„Jako malý jsem hodně hrával šachy, a to mi vydrželo až do dospělosti. Jednou jsem dostal chuť zahrát si je, a právě jsem šel kolem nástěnky u nás na fakultě. Byla tam pozvánka na šachový večer, kde probíhala simultánka s asi 25 studenty. Já přišel „nastajlovaný“, se skleničkou vína v ruce jako bohém a zjistil jsem, že simultánku hraje právě Martina. Od překvapení se mi podařilo rozlít víno na šachovnici, ale nakonec jsem ji jako jediný porazil. A kdo ví? Možná mě nechala vyhrát, že jsem jí byl trochu sympatický,“ usmívá se Vladimír Kořen.

Natáčení pod vlivem

Pořad Zázraky přírody není jenom o propojení vědy a přírody, ale i o absolvování různých adrenalinových výzev, při kterých se mnoha divákům tají dech. Některé z nich vypadají hodně nebezpečně. „Manželce raději neříkám, co budeme natáčet. Když se pak vrátím večer domů, je ráda. A pak když to vidí v televizi, brečí,“ přiznává moderátor a publicista Vladimír Kořen.

„Sice to vypadá, že mám pověst hrdiny, ale ve skutečnosti jsem strašný srab,“ říká na rovinu. Jednou dokonce pokus odmítl. Psychicky se prý rozsypal. „Měl jsem přejít vodní hladinu ve výšce asi deset metrů se zavázanýma očima. Na to, abyste udrželi rovnováhu, potřebujete sluch a zrak. A já o jeden ten smysl přišel. Ten krok do neznáma jsem se neodvážil udělat.

Nezvládl jsem to a rozklepal jsem se,“ loví v paměti ne příliš příjemný zážitek. Slanit Žižkovskou věž také nebyla žádná legrace. Při natáčení však zažijí i veselé chvilky. Nezapomenutelný byl jejich test, kde řídili auto pod vlivem alkoholu. Tuto výzvu připravili pro silvestrovské vydání. „Už nevím, kolik jsme toho vypili, ale bylo to strašné,“ směje se Vladimír. „To, co se dalo, se odvysílalo, popravdě, moc si z toho natáčení nepamatuji,“ dodal se smíchem.

Vladimír Kořen je však nejenom známá televizní tvář, ale své příznivce má, s nadsázkou řečeno, určitě i v řadách Policie ČR. „Mám za sebou rekordních devětatřicet bouraček. Na tu čtyřicátou teprve čekám. Dneska jsem jel za vámi,“ kývnul hlavou směrem k Jiřímu Vaníčkovi, který večery v Kavárně Chotěboř pravidelně moderuje. Kdysi jej policisté zastavili s pamětní hláškou: „Pane řidiči, víte o tom, že máte na autě čtyři kola, tři druhy pneumatik a jednu zimní?“

Vladimír Kořen odmalička tíhnul k přírodě. „Díval jsem se kolem sebe a žasl nad světem s otevřenou pusou. Jednou jsem takto žasl i z okna jedoucího vlaku. A to se mi nevyplatilo. Na obličeji mi skončila káva, kterou někdo vylil z okénka přede mnou. Ale byla dobrá,“ vytahuje další z vtipných historek.

V každém případě jej veřejnost vnímá jako popularizátora vědy. A ta nemá daleko od přírody. „A mě baví spojovat tyto dva světy,“ dodává.

Vladimír Kořen je ženatý a má dvě dcery – Majdalenku a Karolínku. Obě jsou vášnivé šachistky. Jedna je mistryně České republiky, ta druhá vicemistryně Čech.

Ilustrační foto
Přibyslav chce dva kruhové objezdy, nemá projektanta