„ Pro pacienty jsou pohodlná a bezpečná. Personálu pak nové postele ulehčí práci. Investice přesáhla 2,7 milionu korun,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

„Elektrickými polohovatelnými lůžky se snažíme vybavit standardní oddělení, kde pacientům hrozí pády z lůžka, dekubity neboli proleženiny, kde jsou pacienti po operacích a nyní i oddělení s delší dobou hospitalizace. Aktuálně tvoří dvě třetiny lůžkového fondu nemocnice kvalitní elektricky ovladatelná a polohovatelná lůžky s antidekubitními matracemi, která zvyšují komfort a bezpečí,“ upřesnila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Lada Nováková.

Padesát lůžek na interní oddělení za celkovou cenu 2 155 tisíc korun s daní nemocnice získala v rámci projektu IROP. Právě těchto padesát lůžek chybělo k tomu, aby všechny stanice interního oddělení nabízely při hospitalizaci pacientům komfort a pohodlí. “Doplněním stávajícího stavu, lůžky Linet Eleganza 1, je naše oddělení kompletně vybaveno elektrickými polohovatelnými lůžky. S novými lůžky se velmi dobře manipuluje, jsou opatřeny antidekubitními matracemi,  vestavěnými postranicemi pro bezpečí pacientů a jednoduchými ovladači s rychlými návody pro obsluhu, které využívají pacienti, ale i rodiny při manipulaci s lůžky,“ sdělila vrchní sestra oddělení Petra Chymová.

Od té doby, co byl moderní kiosek v parku postaven, je prázdný.
Bufet v parku Budoucnost hledá nájemce už potřetí

„Část nových lůžek disponuje funkcí zvanou "kardiacké křeslo". Tato poloha  je nastavitelná stisknutím jediného tlačítka a pomáhá zlepšit výkon plic i oběhové soustavy. Každé lůžko pak má připevněno takzvané vstávací madlo pro podporu pacienta při vstávání z lůžka,“ doplnila mluvčí Černo.

„Nemocniční lůžka jsou základem vytvoření komfortu pro našeho pacienta. Proto jsme rádi, že můžeme při naší práci používat lůžko s nadstandardními vlastnostmi a moderními funkcemi. Výhodou je i vysoká nosnost,“ dodala vrchní sestra interního oddělení. Všechna lůžka jsou pak vybavena antidekubitními matracemi, čímž se výrazně snižuje riziko vzniku dekubitu (proleženin) u pacientů, kteří jsou dlouhodobě na lůžku

Mimo rámec projektu nemocnice nakoupila dalších 15 kusů lůžek na oddělení následné péče a rehabilitace za cenu 568 tisíc korun. I zde se jedná o elektricky ovladatelné postele s vysoce kvalitními matracemi a nosností 200 kilogramů. „Tyto postele jsou velkým přínosem pro práci sester. Manipulace a polohování pacientů méně pohyblivých či s vysokou hmotností je pro sestřičky velkou zátěží,“ dodala vrchní sestra oddělení následné péče a rehabilitace Erika Weisshauptová.

„V předchozích letech byla moderními lůžky vybavena oddělení ortopedické, infekční, chirurgické, urologické a další. S obnovou lůžkového fondu bude nemocnice pokračovat i v příštím roce. Snahou je, aby v roce 2021 tvořila lůžkový fond již pouze elektricky polohovatelná lůžka,“ upřesnila mluvčí nemocnice Petra Černo.