Takto na scénu vstupují motorkáři. Pro své řádění si namísto motokrosové dráhy vybrali třeba lesy na Vysoké 
a Bartoušově. To, že svým chováním porušují zákon a ohrožují zvěř, je ale netrápí. Spoléhají na to, že jim to projde. Jako doposud.

Enduro turistika. Nebezpečný fenomén, který zvedá adrenalin nejen vyznavačům této záliby, ale také myslivcům a všem ostatním, kteří 
v lese hledají oázu klidu. Tu zmíněné lesy ale už dávno nepřipomínají. Nenávratně ji zničili bezohlední motorkáři, kteří ticho proměnili v burácení motorů a neporušenou zem v rozježděné příkopy. Všude, kde se jezdci objeví, zbude po nich jen spoušť.

Vysoká je motorkáři vyhledávaná hlavně díky členitosti terénu. Tím, že jízdu motorek a čtyřkolek v lesích zakazuje zákon, si hlavu nelámou.

Myslivcům 
stoupá tlak

Díky helmám jsou těžko identifikovatelní a rychlé stroje jim umožňují být vmžiku pryč. Ve volném terénu jsou prakticky nezastavitelní.
„Několikrát jsem je sice zastavil, ale bez velkého efektu. Jejich respekt před přírodou 
a před zákonem je totiž nulový," uvedl člen Mysliveckého sdružení Mírovka David Aubrecht.

Škody, které motorkáři v lesích páchají, jsou obrovské. „Motorky svou silou vytrhávají vlásečnicové kořeny a poškozují mladé stromky. Také ničí úrodu zemědělcům. Tím, že jezdí po zasetých polích, vytrhávají rostliny ze země. 
Jsou hrozbou i pro zvěř, která v panice pobíhá po lese, a vysiluje se," rozhořčil se David Aubrecht.

Svým řáděním motorkáři poškozují také lokality s výskytem vzácných, státem chráněných rostlin – prstnatce májového. Myslivci se motorkářům několikrát pokoušeli domluvit. Pár z nich si domluvu vzalo k srdci. Ovšem jedna skupina výzvy ignoruje, dál  ničí lesy a pole. Jednoho člověka, který se je pokusil zastavit, dokonce surově napadli.

Výsměch zákonům

„Situace je neúnosná. Do lesa se bojím chodit. Člověk nikdy neví, odkud se s řevem vyřítí. Je to výsměch zákonům," říká jedna z místních obyvatelek, Veronika.Vypořádat se s motorkáři chtějí i obce. Zatím se jim to ale nedaří.

„O tomto problému víme již léta, a dokonce jsem jednal i s policií. V podstatě je problém s motorkáři neřešitelný z důvodu pohyblivosti motorek. V případě, že by se nějaká akce proti nim připravovala, jsme ochotni se zúčastnit," uvedl starosta Vysoké Vladimír Kučera. Motorkáři se sice zatím úřadům vysmívají, projížďka po lese je ale může přijít  draho.  „Hledáme kroky, jak ve spolupráci s policií proti motorkářům zasáhnout," slibuje David Aubrecht. Ta je ve vážnějších případech může poslat i na rok do „chládku"."

V případě, že řidič motocyklu poničí  svévolně zemědělskou půdu, a tedy způsobí jejímu majiteli hmotnou škodu, jedná se minimálně o přestupek proti majetku, za který může správní orgán uložit pokutu až do výše 15 tisíc korun.

„Pokud škoda přesáhne hranici pěti tisíc korun, jedná se o přečin poškození cizí věci a pachateli hrozí až jeden rok vězení. Vjezd do lesa (kromě zákonem vymezených výjimek) je zakázán lesním zákonem. Motocyklista, který jezdí po lese, se dopouští přestupku podle lesního zákona. Policista v tomto případě přestupek oznámí orgánu státní správy lesů, který může v této věci uložit pokutu do výše 100 tisíc korun," uvedla mluvčí policie ČR Monika Pátková.

Někteří motorkáři se brání tím, že nemají kde jinde jezdit. V regionu jsou přitom hned dvě motokrosové dráhy. Jedna v 11 kilometrů vzdálených Štokách.

Přesto si vybírají raději zakázané ovoce. To by jim ale jednou mohlo pořádně zhořknout. Ne vzácně se totiž stává, že majitelům poničených pozemků nebo ostatním, kterým motorkáři pijí krev, dojde trpělivost a do boje s nimi se pustí poněkud tvrdším kalibrem, než je jenom domlouvání.

Například natažením ocelových lanek mezi stromy. Ke zranění ale mohou přijít i jinak. Stačí strojem narazit na kořen a mohou upadnout do bezvědomí.

Uprostřed lesa se pak jen těžko dovolají nějaké pomoci, a tak adrenalinový koníček se jim  může pěkně vymstít.