A aby toho nebylo málo, okořenili ji i soutěží o nejlepší bábovku. Do pečení se ale tentokrát nepustily ženy, jak by se dalo očekávat, nýbrž sami kyničtí muži.

„Sešlo se nám přesně deset bábovek různých tvarů, barev, velikostí a samozřejmě i chutí. A to, jak se mužům povedly, posuzovalo dvaadvacet přítomných žen, které měly možnost každému soutěžnímu vzorku přidělit jeden až pět bodů," uvedl za pořadatele Tomáš Francl.

Svou bábovku do soutěže neupekl jen on nebo starosta obce, ale také například i Roman Matějka. „Rozhodl jsem se, že upeču nekynutou bábovku s vaječným koňakem. Recept jsem si našel na internetu. Nehledal jsem jen ingredience a postup, ale také příslušné video a podle něj jsem krok za krokem postupoval," řekl Matějka.

Byl to, pravda, trochu boj

Bábovku pekl poctivě pětačtyřicet minut a na otázku, jak mu šla ven z formy, se smíchem odpověděl: „No, byl to, pravda, trochu boj, ale nakonec se mi to povedlo. Pocukroval jsem ji a přinesl sem. A teď, ať se děje vůle boží."

Ženy se svých rolí porotkyň zhostily s pečlivostí sobě vlastní a každý vzorek detailně posoudily. A mnohé byly jistě i příjemně překvapeny, jak se bábovky mužům povedly.

„O výsledek samozřejmě zase až tak nešlo. Chtěli jsme se hlavně všichni dobře pobavit, a to se nám, troufám si tvrdit, docela povedlo. Ceny jsme měli, díky obci a našim sponzorům, připravené pro všechny soutěžící," pokračoval Francl s tím, že účastníci soutěže obdrželi nejen maketu plastové bábovky s popisem soutěže, ale také kilo mouky a rozličné kuchařské náčiní. Vítěz si pak odnesl i pečicí kuchyňský přístroj, muži na druhém a třetím místě stylový korbel na pivo a další drobné ceny.

Součástí sobotního odpoledne v Kynicích nebylo jen finále soutěže v pečení bábovek. Patřilo k němu i milé vystoupení místních dětí, které navštěvují ledečskou základní uměleckou školu. Přítomným ženám ale zazpívali i kyničtí muži. Ti se blýskli dvojhlasným zpěvem známé české lidovky Kdyby tady byla taková panenka. Každá z žen od nich navíc obdržela i červený karafiát a drobný dárek.

„Je jisté, že se v březnu příštího roku sejdeme znovu. Předběžně jsme uvažovali o tom, že bychom tentokrát soutěžili ve smažení řízků," naznačil Francl.