Stavy divokých prasat u nás nejsou tak vysoké, aby na ně museli číhat i po setmění, jak jim nově umožňuje zákon. Pro noční lov je třeba speciální zaměřovač – noktovizor, pro jeho držení je ale třeba platné povolení. Dva myslivci už se policistů ptali na podrobnosti, nikdo o povolení ale na Vysočině zatím nežádal. Novela platí od 1. července.

„Víme, že někteří myslivci si to pořídili. Někteří myslivci to, ač nezákonně, používali. I tito teď mají možnost, pokud to chce někdo legalizovat, neboť byla vyhlášena půlroční amnestie, kdy mohou noktovizor přihlásit na policii," řekl dlouholetý myslivec Oldřich Sedlář. Podle něj panuje obava, že ti, kdo by povolení dostali, by mohli lovit v noci i jiná zvířata, než přemnožené divočáky. O povolení může žádat myslivec, který vlastní zbrojní průkaz a platný lovecký lístek. Povolení uděluje policie a poté ještě stanovuje výjimku pro konkrétní honitbu na přesný termín příslušný obecní úřad.

Stavy divočáků na Vysočině sice jsou vysoké, nikoliv však kriticky. Například na Žďársku bylo nejvíce odstřelených divočáků v roce 2012, přes dva tisíce kusů. Už vloni toto číslo kleslo o 400 a letos bude podle odhadů ještě nižší. Střílet na ně v noci proto není nutné.

(rep)