„Péči o tři hroby významných občanů Světlé nad Sázavou převezme město. O tři další hroby budou pečovat pozůstalí, kteří se k nim na základě naší zveřejněné výzvy přihlásili, a pět hrobových míst si pronajmou noví majitelé,“ uvedl starosta města Jan Tourek. Ten dodal, že zbývající opuštěná hrobová místa budou postupně zrekultivována, upravena a zatravněna. 

„Necháme také vypracovat   odbornou studii, na jejímž základě dojde k novému rozčlenění hrobových míst hřbitova. Tato studie už bude vycházet z platných nových norem,“ pokračoval Tourek.

Postupných úprav se ve Světlé nad Sázavou dočká i hojně využívaná vsypová loučka, která je lokalizována, a to stejně jako židovský hřbitov, za hřbitovem v Komenského ulici.
Stejnou problematikou se shodou okolností nedávno zabývalo i zastupitelstvo v Havlíčkově Brodě. To řešilo, co s více než čtrnácti sty neudržovanými hroby na hřbitově u kostela sv. Vojtěcha. Nakonec se zastupitelé dohodli, že volná hrobová místa nabídnou veřejnosti k odprodeji.

„Zastupitelstvo projednalo a schválilo zásady prodeje hrobových míst na tomto hřbitově,“ řekl místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl a dodal, že k současnému užívání některého z hrobů nebo hrobek na hřbitově u kostela svatého Vojtěcha se prozatím přihlásilo na tři sta padesát osob. „Budou s nimi sepsány nové smlouvy. Noví zájemci o uvolněná hrobová místa si pak mohou podat příslušnou žádost na technických službách,“ pokračoval Jůzl.

Ten upozornil, že pokud součástí volného hrobového místa bude nějaké příslušenství, například kámen, kříž, kovaná ohrádka a podobně, bude si ho muset zájemce nejprve odkoupit. A to za cenu stanovenou úředním odhadem. „O prodeji a následném užívání hrobového místa pak rozhodne zastupitelstvo,“ vysvětlil nutný administrativní postup Jůzl.

Zahájení prodeje volných hrobů ale v žádném případě neznamená, že by se na hřbitově u kostela sv. Vojtěcha znovu začalo s pohřbíváním zemřelých do země.
Hroby a hrobky budou sloužit pouze k pietnímu ukládání uren.