Pěkně se zabydluje jižní část města. V periferní lokalitě zvané Za Bramborárnou vyrostlo sevřené a úhledné předměstí Přibyslavi.  Některé domy jsou jako vystřižené z učebnic moderní architektury, jiné jsou postaveny tak, aby bydlení v nich bylo úsporné a co nejméně energeticky náročné. „Tato lokalita byla rozdělena do dvou etap.

V první bylo připraveno dvaačtyřicet parcel, z toho čtyřiadvacet bylo vlastnictvím města a osmnáct majetkem soukromých osob, ve druhé etapě bylo zasíťováno jednadvacet parcel, všechny ve vlastnictví města. Stavebníci se podíleli na zasíťování polovinou nákladů investora, což činilo 133,50 Kč za čtvereční metr stavební parcely. První stavební povolení bylo vydáno v roce 2004," řekl Deníku přibyslavský místostarosta Martin Kamarád.
Parcely města si stavebníci mohli koupit za 250-450 Kč za metr čtvereční. Prodej se začínal na 250 korunách a každý rok se cena o 50 Kč navyšovala. V roce 2012 město prodalo dvě poslední parcely. V lokalitě ještě zůstalo devět parcel ve vlastnictví soukromých osob, na nichž se dosud stavět nezačalo, na třech z nich by měla být zahájena výstavba v letošním roce.

Mezi domy je náves

Na otázku, jak novou část města hodnotí, Kamarád váhal odpovědět, nechtěl být v roli generála po bitvě. Přesto vyslovil několik poznámek, zdůraznil však, že to jsou glosy laika a múzami architektury nepolíbeného člověka.  „Líbí se mi, že lokalita dotváří charakter města, které bylo postaveno ve tvaru podkovy, má svoji náves, na níž se skutečně lidé scházejí. Samospráva připravila zázemí lokality, které v budoucnosti ještě dovybavíme. Roste tam les, který snad za pár let ještě zesílí, je tam fotbalové hřiště, areál se stromy, nedaleko se nachází dopravní hřiště. Děti na vesnici a malém městě mají mít možnost vyběhnout za dům, lézt po stromech, je to pro ně lepší, než vysedávání u počítačů. Děti potřebují prostor k dobrodružství, rozvíjí to jejich fantazii, charakter, vztah k přírodě," soudí místostarosta města.

Bezpečné bydlení

Někteří soudí, že tak obydlená lokalita by si ve věku automobilů zasloužila bezprostřední výjezd na silnici první třídy č. 19 Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou.
Opačný názor má Bohuslav Mokrý, který Za Bramborárnou v těchto dnech dokončuje stavbu svého domu. „Nepropojení s blízkou frekventovanou silnici je velké plus, jsme rádi, že sem jezdí pouze auta bydlících lidí nebo jejich návštěv, je tady klid, vůbec mě nevadí, že k blízké státní silnici musím místo 200 metrů ujet celý kilometr, beru to jako daň zcela bezpečnému bydlení," říká kapitán fotbalového B mužstva Sokola Přibyslav, který se Za Bramborárnu bude stěhovat z Nových Dvorů na Žďársku.

Ivo Havlík