Té a mnoha dalším lidem se totiž nelíbí, že kvůli havarijnímu stavu musela havlíčkobrodská radnice předčasně uzavřít venkovní koupaliště, a to navzdory extrémně teplému zářijovému počasí.

Lidé si také stěžují na nového nájemce, který převzal na koupališti občerstvení. „Vylepšete to jídlo, je to děs. V naší republice je zvykem, že to co se ve stáncích nejvíce prodává, například párek v rohlíku, langoš a podobně, tak to prodejci obvykle nemají nebo to mají jen v omezeném množství. Stánek na brodském koupališti je toho důkazem," přidává se Adéla Jindrová.

„Opakovaně se také stalo, že během léta nějaké jídlo či občerstvení došlo. Nový nájemce však již na začátku léta sliboval, že kromě smažených jídel a pochutin, budou k dispozici i hotová jídla," říká Mirek Straka a jedním dechem dodává, že i záchody by si zasloužily větší pozornost a úklid.

Koupaliště není v tuto chvíli schopné provozu. „Konec srpna byla nejzazší hranice provozování tohoto městského zařízení, a to z důvodu technického stavu obkladů a bezpečnosti návštěvníků," vysvětluje mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová. „Každým rokem na jaře koupaliště opravujeme. Letos došlo k devastaci bohužel až během letních měsíců. Postupně opadávajícím obkladům nebylo možné předejít. Případné opravy by si vyžádaly zavření koupaliště o prázdninách, čemuž jsme se bránili, a provoz ukončili až na konci srpna," dodala Doležalová.

Mohlo dojít k úrazu

Podle místostarosty Havlíčkova Brodu Čeňka Jůzla reálně hrozilo, že by mohlo dojít k nějakému úrazu. „Některé hrany bazénů jsou popraskané až na beton a lidé by se mohli zranit. Vše budeme během podzimu řešit, přičemž jsme si nechali zpracovat již první odhady.

Pokud bychom chtěli místo obkladů použít nerezové vany, tak by to vyšlo zhruba na dvacet milionů korun," konstatoval Jůzl.
Koupaliště provozují technické služby města. V květnu letošního roku přitom proběhla rekonstrukce obkladů a dlažeb za více než půl milionu korun. „Děláme to tak každý rok, jenže dlaždičky se lepí na stále stejná místa a bohužel to už nedrží a samovolně odpadávají. Na místě bazénu byla dříve bažina a půda je v těchto místech stále promáčená a vlhkost se vsakuje právě do betonu," vysvětlil Jůzl.

Podle něho byl také bazén v dřívějších doba nekvalitně postaven. „Chceme také s novým nájemcem řešit problémy, které se týkají občerstvení. Je pravda, že původně slíbil jiný druh jídel a větší sortiment," zdůraznil Jůzl.

V letošním roce přitom návštěvnost koupaliště klesla až o polovinu. Podle posledních statistik navštívilo vodní atrakce okolo osmnácti tisíc lidí, přičemž loni to bylo více než 39 tisíc návštěvníků. Na vině je podle provozovatelů proměnlivé počasí, které spíše lákalo k návštěvám hradů a zámků či dalších památek.