„Naše zpívání u budovy obecního úřadu hudebně a pěvecky zaštítilo místní trio Ba-Be, tedy Zdeněk a Jitka Bachurovi a Josef Beneš. Připravené texty koled se všem přítomným, a bylo nás kolem čtyřiceti, brzy rozmočily, ale nikomu z nás to nevadilo, protože slova většinou známe zpaměti. Nechyběly rolničky a zvonečky v rukou dětí. U závěrečné písně Vánoce, Vánoce přicházejí došlo i na pověstné prskavky. I v nepřízni počasí na nás dýchla milá předvánoční atmosféra," popsala průběh prvního společného zpívání v Nové Vsi u Světlé Jana Koukalová.

Premiérově si koledy zazpívali i obyvatelé Dlouhé Vsi.

„K vánočnímu stromečku u základní školy přišlo asi padesát lidí. Poctivě jsme odzpívali všech pět koled i závěrečnou píseň Vánoce, vánoce přicházejí. Hlavně děti zpívaly moc hezky," pochvalovala si starostka Dlouhé Vsi Ludmila Němcová.

Ta dodala, že dospělí se zahřívali punčem, děti čajem. „Všichni ochutnali i vynikající perníčky a zpívání pak bylo zakončeno takovým sousedským posezením v hasičské klubovně. Věřím, že se v příštím roce sejdeme opět a že včerejší zpívání koled u nás založilo novou tradici," řekla Němcová.

Ve Vepříkově i v Mírovce u Havlíčkova Brodu si lidé koledy společně zazpívali již v loňském roce. Letos jich v obou obcích přišlo víc.

„Počasí sice nebylo zrovna nic moc, ale nikomu z těch asi pětatřiceti lidí, kteří si přišli koledy zazpívat, to nevadilo. Nezpívali jsme u kapličky, ale přímo v kapličce. Zvládli jsme celý program a dokonce jsme si ještě jednu známou vánoční píseň – purpuru, přidali," uvedla Kateřina Průšová z Vepříkova s tím, že zpěváky perfektně vedla a na varhany doprovázela Michaela Trtíková.

„Dospělí při tom popíjeli výbornou medovinu, děti čaj a pak se mnozí přesunuli do místní rybárny, kde společně prožili další příjemné předvánoční chvíle," podotkla Průšová.

Stejně jako vloni, tak i letos si obyvatelé Mírovky zazpívali koledy a vánoční písně u dětského hřiště na návsi.

„Bylo nás asi pětadvacet a déšť naštěstí nikomu nevadil. Bylo to příjemné setkání a věřím, že v příštím roce přijde ještě více lidí," uzavřela Jiřina Trbušková, která se organizace společného zpívání koled v Mírovce ujala.