Spočívá v tom, že zájemci o pozemky dostanou přesné pokyny, jak mají jejich domy vypadat, dokonce i jak má být barevná fasáda. Konečnou verzi regulačního plánu bude v příštím roce schvalovat zastupitelstvo.

Projekt jednotného vzhledu lokality podporuje i zastupitel Milan Plodík. „Pokud vím, Na nebi by měly stát řadovky. Já jsem pro, aby ty domky vypadaly jednotně. Ne jako ta nová zástavba na Rozkoši. Každý dům vypadá jinak a ve finále je to paskvil,“ zdůraznil. Návrh na jednotný vzhled nového sídliště Na Nebi vítá také místní Josef Sommer. „Nevidím na tom nic špatného, když bude řada nových domků vypadat vkusně a jednotně. Určitě to bude lepší než nějaké podnikatelské baroko,“ poznamenal.

Ilustrační fotografie.
Opilecká hádka ve Světlé nad Sázavou skončila ranou do hlavy

Opačný názor má však Josef Kubát. „Když se rozhodnu stavět dům, takříkajíc na celý život, mám o něm svoje představy. Nechci, aby mi někdo cizí diktoval, jak si mám ohodit fasádu,“ poznamenal.

Podobný systém výstavby zavedli už dlouho před tím radní v Chotěboři.

Jednalo se o lokalitu Boží muka. „Chtěli jsme dosáhnout toho, aby lokalita měla jednotný urbanistický řád. Proto musely mít rodinné domky předem daný vzhled. Kdyby si každý nechával zvlášť zpracovat studii domku jiným architektem, nemuselo by to věci prospět," zdůraznil starosta Tomáš Škaryd. Nedodržení urbanistického řádu se město dokonce rozhodlo pokutovat.

Návštěvníci si mohou exponáty, vzniklé díky projektu Obec přátelská rodině prohlédnout v sále brodské Staré radnice.
Havlíčkův Brod byl zvolen Obcí přátelskou rodině, vznikla díky tomu výstava

Celkem bude Na Nebi 27 nových domů. Část bude stát u dnešní Reynkovy ulice. Každý dům bude mít svůj pozemek se zahradou. Dle požadavků radnice budou muset být všechny zahrady přístupné ze zadní části pozemku. Část bývalých zahrádek se promění v parkoviště pro šedesát aut. „Místa budou určena k rezervaci či dlouhodobému pronájmu,“ řekl místostarosta Libor Honzárek.

Kdy se stavební pozemky začnou prodávat a jaká bude cena, dosud není zcela jasné. Podle místostarosty Honzárka bude jasno až začátkem roku 2023.

Lokalita Na Nebi

Původně: zahrádkářská kolonie

Zrušena byla: letos

Po zahrádkách zůstalo: asi 27 parcel

Nejprve vznikne: parkoviště pro 60 aut

Prodej pozemků na stavbu: předběžně rok 2023