Jedinečný pohled se nyní naskýtá řidičům projíždějícím po silnici z Havlíčkova Brodu na Šlapanov. Na stavbě jihovýchodního obchvatu tam dělníkům pod rukama roste druhý nejdelší most. Překlene řeku Sázavu a železniční trať z Brodu na Brno. Ale i tak je už dnes jasné, že stavba jihovýchodního obchvatu kolem Brodu se zpozdí o celý rok. To řidičům v Havlíčkově Brodě radost nedělá.

Sehnat kominíka a ještě spolehlivého a zručného, není vůbec snadné.
Kominíci na Vysočině: je jich málo a hlavně těch zručných. Přibývají podvodníci

Usazování mostu začalo v úterý 12. října a potrvá nejdéle do čtvrtka. Mostní betonové pole je extrémně těžké. Váží 1 700 tun. „Pomocí hydrauliky klesne zhruba o metr a půl níž a usadí se na vybrané místo, na vybetonované pilíře,“ popsal průběh operace Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic. Na mostní pole padlo 690 kubíků betonu. „Po jeho usazení začne betonáž navazujících polí,“ upřesnil Buček.

Původně měli řidiči jezdit po novém obchvatu už příští rok, ale vše je jinak. Zhotovitel, to je Ředitelství silnic, termín posouvá do roku 2023. „Objektivní důvody,“ vysvětlila už koncem jara ředitelka jihlavské správy Marie Tesařová. Zdržení způsobil například archeologický průzkum na trase, rovněž likvidace zeminy kontaminované arsenem po ropné havárii v Brodě z roku 1980.

Jihovýchodní obchvat Brodu

Na trase bude 11 mostů.

Jeden ze tří překlene údolí Stříbrného potoka.

Nová silnice bude čtyři kilometry dlouhá.

Spojí výpadovky na Jihlavu a na Pardubice.

Povede kolem Brodu a naváže na obchvat severovýchodní na kruhovém objezdu u supermarketu centra Albert.

Stavba měla stát 1,6 miliardy korun. Investor předpokládá nárůst.

Zdroj: Město Havlíčkův Brod

Na nový obchvat obyvatelé Brodu čekají léta. „Nemůžeme otvírat okna kvůli rámusu, stěžují si obyvatelé ulic Lidická a Humpolecká v Havlíčkově Brodě. Denně se centrum Brodu, výpadovky na Prahu, Jihlavu a dálnici D1 mění v dopravní peklo. Levá strana ulice Lidická ve směru od centra je na tom ještě hůř, než pravá. „Stěžovali jsme si už před dvěma lety. Teď doprava zhoustla. Na zdech domů jsou objevují praskliny,“ konstatoval například Pavel Dobrovolný.

Radost ze zdržení nemá ani Kateřina Hájková, která bydlí na Humpolecké. „Do ulice otvíráme jen v neděli. Město nám sice zaplatilo speciální okna, ale moc to nepomohlo,“ povzdechla si. Na hluk v Humpolecké si stěžuje i Dana Kerberová. „Moje švagrová pracuje na ministerstvu dopravy. Tam Brod i jeho dopravní zácpy znají všichni. Jedním slovem hrůza," postěžovala si.

Po průtazích kvůli pozemku, který patřil soukromému zemědělci, se obchvat začal stavět teprve loni. „Doufám, že ke zprovoznění obchvatu dojde nakonec dřív než v roce 2023. Zpoždění se mi zdá příliš velké,“ poznamenal starosta Brodu Jan Tecl.