Jsou to čtyři muži starší třiceti let. Dřív než ale vyšli do ulic, prošli intenzivním odborným školením. „Budoucí asistenty prevence kriminality nemůžeme poslat do terénu bez patřičného vzdělání. Musí znát městské vyhlášky a předpisy,“ vysvětlil ředitel Městské policie Havlíčkův Brod Jan Pavlík. S projektem na zřízení míst pro asistenty přišlo město Havlíčkův Brod. Stalo se tak na základě loňských událostí, kdy skupina agresivních nezletilců napadala a okrádala svoje vrstevníky, a kdy hladinu veřejného mínění čeřily stížnosti na chování některých zahraničních dělníků, kteří ve městě bydlí a pracují.

„Asistenti prošli výběrovým řízením a jsou zaměstnanci města zařazení u městské policie. Jejich mzdu hradí úřad práce, kde byli i evidováni. V ulicích Brodu budou působit po dobu jednoho roku. Následně jejich práci a činnosti vyhodnotíme a podle toho budeme postupovat dál," uvedl ředitel městské policie Pavlík. Jak podotkl, výběr nebyl nijak jednoduchý. Možnost stát se asistentem prevence kriminality dostalo asi 40 lidí. Někteří odmítli, jiní se pro tuto práci nehodili. Městská policie vyžadovala, aby asistent měl určité schopnosti, vhodné vystupování a životní zkušenost.

Jedním z asistentů je Petr Tomi z Havlíčkova Brodu. „Chtěl jsem ukázat svému okolí, že i cikán může být slušný a chodit do práce. A naopak cikánům že mohou žít jinak. Ano jsem cikán už padesát let a nehodlám to měnit,“ vysvětlil Petr Tomi, proč se k práci asistenta přihlásil. Jak dodal, inspirovaly ho k tomu jeho dvě děti, které vystudovaly školu sociálně právní a osobní zkušenosti z jeho práce s komunitami sociálně nepřizpůsobivých ve Žďáru nad Sázavou. „Práce je to ale náročná, neboť je to o neustálém kontaktu s lidmi, musíte si umět sjednat respekt,“ dodal pan Petr.

Režisér Marek Najbrt natáčel v prostoru hradu v Ledči nad Sázavou filmovou pohádku Čertí brko.
Hrad v Ledči obsadili filmaři. Natáčejí pohádku Čertí brko

Asistenti prevence kriminality nemají podle Pavlíka kompetence jako městští strážníci. Mají jen působit svojí přítomností coby prevence různých nežádoucích jevů v oblasti veřejného pořádku. Mají například dohled u škol, na dětských hřištích, v parku, na pěší zóně podél řeky, poblíž ubytoven zahraničních dělníků. Do terénu chodí ve dvou, střídají se dopoledne a odpoledne. K dispozici mají mobilní telefony, aby mohli v případě nutnosti kontaktovat městské strážníky, případně Policii ČR.

„Po necelém roce působení máme na činnost našich asistentů převážně pozitivní ohlasy. Podařilo se jim například najít chlapce, který uprchl z výchovného ústavu. Poradili si s agresivním opilcem. Řeší stížnosti na volný pohyb psů, dovedou si sjednat respekt. Pokud to bude možné, byli bychom rádi, kdyby asistenti prevence kriminality působili ve městě i nadále,“ konstatoval ředitel městské policie Pavlík a dodal: „Asistenti práci městských strážníků nesuplují, ale mít čtyři páry očí navíc, to je pro městskou policii cenná pomoc. Jen samotná fyzická přítomnost člověka, který je označený a oblečený v uniformě, vyvolává pocit bezpečí a může případné vandaly či lupiče odradit od jejich činnosti.“

Radnice v Havlíčkově Brodě se při úvaze o zřízení míst asistentů prevence kriminality inspirovala jinými městy. Vůbec prvním městem, v jehož ulicích se objevili asistenti, byl před šesti lety severočeský Děčín. „V současné době máme již deset terénních pracovníků městské policie. Pracují samostatně ve dvoučlenných hlídkách a jsou vybaveni mobilními telefony. Operují v problematických lokalitách Děčína a jejich přítomnost v ulicích se nám plně osvědčuje," řekl již dříve ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. V současné době má asistenty prevence kriminality například i město Žďár nad Sázavou, kde jsou čtyři asistenti a Třebíč, kde mají asistenty dva.