Chotěboř je prvním a jediným městem v Kraji Vysočina, které půjčuje svoji městskou policii „sousedům".

„K tomuto kroku došlo na základě vzájemné smlouvy. Záleží nám na tom, aby naše městská policie byla vidět, navíc město Ždírec o služby městské policie stojí," upřesnil starosta Chotěboře Tomáš Škaryd.

„Ano, bylo to město Ždírec, které oslovilo Chotěboř a požádalo o výpomoc v oblasti služby městské policie, ale udělali jsme to poprvé už před sedmi lety," upřesnil starosta Ždírce Jan Martinec s tím, že tehdy se chotěbořští radní k žádosti nestavěli zrovna vstřícně. „Vysvětlili nám, že městská policie má dost práce se zajišťováním pořádku v Chotěboři. Nicméně loni na podzim jsme oslovili radní znovu. Ukázalo se, že nový starosta Škaryd a místostarosta Janovský jsou té myšlence nakloněni. Navíc že plánují počet městských strážníků zvýšit," upřesnil vývoj jednání starosta Martinec.

Služby jednou týdně

„V současné době působí chotěbořská městská policie je Ždírci zhruba jednou týdně. Zaměřuje se bezpečnost na místních komunikacích, rychlost vozidel projíždějících po silnici I/34 a I/37, upozorňuje na nevyhovující dopravní značky a podobně," popsal stručně práci městských strážníků ve Ždírci starosta Martinec.

„Ano, na základě uzavřené veřejnoprávní smlouvy vykonáváme některé úkony na území města Ždírec nad Doubravou. Na tomto místě je nutné sdělit, že se jedná opravdu o některé úkoly, tedy nejedná se o soustavnou činnost v plném rozsahu. Samozřejmě, že při našem působení ve Ždírci nad Doubravou přispíváme k ochraně a bezpečnosti osob, majetku a veřejnému pořádku, ale hlavní prioritou, dle zmíněné smlouvy, je dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu a to včetně měření rychlosti vozidel, podílet se i na preventivních akcích a provádět odchyt toulavých a opuštěných psů," informoval ředitel městské policie Chotěboř Jiří Novotný. Výjezdy chotěbořských strážníků k zákroku či nějakému jinému úkonu je podle Novotného oprávněn dávat starosta nebo místostarosta města Ždírec nad Doubravou a tento výjezd musí být předem schválen ředitelem Městské policie Chotěboř.

„Znamená to tedy, že nepřijímáme klasická oznámení od ždíreckých občanů, abychom zasahovali zrovna teď a v konkrétní věci. Vždy je to na dohodě mezi zmíněnými osobami.

Pokud bych měl stručně zhodnotit naše dosavadní působení ve Ždírci nad Doubravou, pak se naše činnost setkává spíše s kladnými ohlasy. Nejde nám o to, abychom zde za každou cenu sankcionovali každého přestupce, ale aby si ždírečtí uvědomili, že je třeba dodržovat základní pravidla a normy, na které možná nikdo v jejich ulici dříve nedohlížel. Co se ale týká měření rychlosti vozidel, tak tam budeme nekompromisní. A to se týká i místních částí Ždírce," konstatoval Novotný.

„Že je městská policie z Chotěboře ve Ždírci jsem si zatím nevšiml, ale je to dobře. Snad konečně dojde na kontrolu pořádku, třeba kolem nonstopu," okomentoval přítomnost strážců pořádku například Josef Slanař.

Do současné doby ve Ždírci nad Doubravou působili městští strážníci z Chotěboře třináctkrát. „Budeme se snažit zde být nejméně jednou týdně. Závěrem říkám, že prioritou pro nás zůstává plnohodnotná činnost v našem městě Chotěboři," dodal Novotný. I podle starosty Jana Martince zatím nebylo nutné, aby strážníci z Chotěboře zasahovali konkrétně. „Ale jelikož připravujeme vyhlášku města o ochraně veřejného pořádku při provozování hostinských činností počítáme s dohledem nad dodržením vyhlášky s městskou policií Chotěboř," upřesnil starosta Martinec.

Jak dodal, spolupráce s městskými strážníky je prozatím podle představ ždírecké radnice a osvědčuje se v případech, jako je třeba dodržování rychlosti projíždějících vozidel v Kohoutově, Novém Ransku, Benátkách ale i ve Ždírci.

„Smlouva je uzavřena na dobu neurčitou a prozatím neusilujeme o její ukončení, spíš naopak," zdůraznil starosta Martinec.

Spolupráce v kraji zcela ojedinělá

Taková vzájemná výpomoc mezi městy, která, aby udržela pořádek, si navzájem půjčují městské strážníky, není vůbec obvyklá. O podobné spolupráci uvažovala i města Ledeč nad Sázavou a Světlá nad Sázavou. Světelští městští strážníci měli změnit zhruba třikrát ročně své působiště. Na několik hodin měli jednou za čas zajet do sousedního města Ledče nad Sázavou, a posvítit si tam na neukázněné řidiče. Ke vzájemné spolupráci nakonec nedošlo, protože Světlá má strážníky pouze tři, kteří v plné sestavě slouží jen při nárazových akcích. Že smlouva, kterou mezi sebou uzavřelo město Chotěboř a Ždírec, není obvyklá, potvrdil zástupce ředitele městské policie Jihlava Stanislav Maštera.

„Vzájemnou výpomoc tohoto typu zákon umožňuje na základě smlouvy. Záleží na podmínkách příslušného regionu a hlavně ochotě jednotlivých měst řešit problémy s dodržováním veřejného pořádku u sousedů," vysvětlil Maštera.

Také o služby strážníků z Jihlavy projevilo zájem například několik měst na Humpolecku. „Jihlavští radní to zamítli s tím, že městská policie v Jihlavě byla zřízena především k tomu, aby zajistila pořádek v Jihlavě. Pokud vím, žádné město na Vysočině, které má svou městskou policii, nezajišťuje pořádkovou službu pro město jiné, které městskou policii nemá," konstatoval Maštera.