Přestože horké počasí vybízelo k odpočinku, nedali se návštěvníci odradit a pro dětské oddělení jihlavské nemocnice a Diakonii ČCE – středisko v Myslibořicích vyšlapali na speciálně upraveném rotopedu celkem 100 594 korun.
Každý měl možnost strávit na Oranžovém kole minutu a v průběhu sobotního programu přispět svým výkonem jedné z organizací.

Po šlapání čekala na návštěvníky ještě možnost vyzkoušet si, jak dokáže být energie hravá. Foukání do větrníku, který aktivuje fotoaparát, byla jen jedna z mnoha atrakcí Energy zóny Skupiny ČEZ.

„Pro našich 20 dětí, žijících v pěstounských rodinách, byla festivalová sobota nezapomenutelným dnem," popisuje Lucie Sochůrková, odborná asistentka Nadačního fondu Rozum a Cit a dodává: „Nadace ČEZ navíc pro děti přivezla osm horských kol."

Dětem se tak při přebírání daru na hlavním pódiu naskytla příležitost zažít pocity slavných před zaplněným hledištěm.

Dětské oddělení jihlavské nemocnice, které bylo jako jedno z prvních založeno krátce po 2. světové válce, se stalo významným mezníkem v péči o dítě ve městě i v celém jihlavském okrese. V současné době dětské oddělení poskytuje péči celkem na 67 lůžkách v pěti lůžkových stanicích. Odbornou péči zajišťuje 10 lékařů a ošetřovatelskou péči poskytuje 55 nelékařských zdravotnických pracovníků. Na Oranžovém kole pro něj návštěvníci Sázavafestu vyšlapali částku 50 917 Kč.
„Peníze použijeme na nákup „pelíšků" do inkubátorů pro předčasně narozené děti, dovybavení nadstandardního pokoje na dětském oddělení a případně také dovybavení nové ošetřovny," řekla Simona Hájková, vrchní sestra dětského oddělení.

Diakonie ČCE – středisko v Myslibořicích je nestátní nezisková organizace v Kraji Vysočina, která nabízí své sociální služby v památkově chráněném bezbariérovém barokním zámku s přilehlým parkem.
Svým klientům poskytuje čtyři sociální služby, a to domov pro seniory, domov pro osoby se zdravotním postižením, domov se zvláštním režimem a odlehčovací služby.
„Výtěžek v hodnotě 49 677 korun použijeme na zakoupení antibakteriálního přístroje Vacumet, který účinně zlikviduje velké množství použitých plen. Zakoupením přístroje dojde k výrazným úsporám za odvoz a likvidaci tohoto odpadu," uvedla Blanka Veselská z Diakonie ČCE  – střediska  v Myslibořicích.