Staročeský grunt se otevře veřejnosti, a ta bude mít tuto sobotu a neděli možnost nahlédnout do života obyvatel selského statku o Velikonocích – v časech před zrušením poddanství u nás. Otevřeno bude o 10 do 17 hodin.

„Opět připravíme vyzdobenou světnici s prostřenou tabulí, která ukáže, co se o Velikonocích jedlo a pilo. A pokud to dovolí podmínky na dvoře a počasí, budou k vidění také ukázky některých jarních prací a příprava polního nářadí, jako jsou pluhy, rádla a podobně," prozradil starosta Pohledi a zároveň správce statku Jindřich Holub. Loni se na Velikonoce přišlo podívat na 550 návštěvníků.

Lidé kromě jiného uvidí ve chlévě kravku a jalovičku původního českého plemene Česká červinka. V sobotu odpoledne vystoupí folklorní soubor Škubánek ze Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku se svým velikonočním programem. V něm nebude chybět vynášení smrtky, dívčí koleda či obchůzka s řehtačkami a podobně.

„Po oba dny dopoledne bude hrát Kočovné loutkové divadlo Rózy Blechové hru Perníková chaloupka a hru o Režné paní motivovanou místní pověstí," doplnil Holub a zároveň pozval do přilehlé hospody, kde mohou lidé ochutnat tradiční velikonoční jídla.

Žádná komerce

Holub také řekl, že by bylo možné velikonoční téma na Michalově statku rozšiřovat a inovovat, ale on se tomu brání z prostého důvodu. „Chci ukázat to, jak lidé žili, a ne aby to bylo zaneřáděné těmi komerčními věcmi," pronesl.

V neděli, kdy už nevystupuje Škubánek, provází staročeskými Velikonocemi sám Jindřich Holub. Návštěvníkům vypráví o tom, jak to dřív na statcích žilo, jak lidé chodili na Velikonoční pondělí na pole a vypláceli pomlázkou jen děvčata v chalupě, případně sousedky.

V letošním roce starosta neplánuje na statku žádné větší rekonstrukce. Potřeba by však bylo opravit podmočený chlév. Na statek jako národní kulturní památku by mohlo zastupitelstvo získat 
až devadesátiprocentní dotaci, zatím se však nerozhodlo, zda do toho půjde.

Hana Tonarová