„Bohužel, šéf to zakázal," nebo „to z hygienických důvodů nesmíme," zněly nejčastější odpovědi. Dnes je ale situace přívětivější a stále se zlepšuje. V České republice vodu z kohoutku podává již přes 1 900 restaurací.

„Majitelé restaurací se čím dál víc řídí heslem: Náš zákazník, náš pán. Snaží se nabízet co nejlepší služby, mezi něž v dnešní době patří i podávání vody z kohoutku," popisuje trend Zuzana Cabejšková, předsedkyně občanského sdružení Česko pije z vodovodu, které od roku 2010 aktivně podporuje kohoutkovou vodu v restauracích. Cílem je snížit dopad na životní prostředí, který způsobuje balená voda.

Móda pití obyčejné vody se zdárně ujala i na Havlíčkobrodsku. Hlásí se tu k ní již jednadvacet restaurací:  dvanáct v Havlíčkově Brodě samotném, čtyři v Ledči nad Sázavou, tři ve Světlé nad Sázavou  a dvě v Okrouhlici  a ve Štokách.

„Na celé Vysočině pak vodovodu nabízí dohromady dvaačtyřicet  provozů. Za poslední dva roky se tento počet zvýšil sedmkrát, přesto je to zatím nejméně ze všech krajů v České republice. Ovšem je vidět, že také Havlíčkobrodsko prosazuje kohoutkovou úspěšně," dodala Cabejšková.

Pro majitelé restaurací, které Deník včera oslovil, nepředstavuje podávání vody z kohoutku, ať už zdarma či za poplatek, žádný problém.
Jako gastronomické zařízení musejí pít pitnou vodu zavedenou tak jako tak. Výhodou „vodovody" je, že ušetří skladovací místo oproti baleným nápojům.

V rámci Mezinárodního roku vodní spolupráce 2013 Organizace spojených národů uvádí, že ve světě se téměř 800 miliónů lidí ocitá bez přístupu k pitné vodě.

Třetina světové populace dokonce nemá k dispozici záchod a hygienické zázemí.

Podstatně levnější

„Je tedy privilegium mít v České republice bezpečnou vodu z kohoutku vhodnou ke každodenní konzumaci. Státní zdravotní ústav vydává průběžně ročenky o stavu pitné vody a potvrzuje, že až na občasné lokální výjimky voda splňuje veškeré normy," zdůraznila Cabejšková.

Sdružení Česko pije z vodovodu dále poukazuje, že voda z vodovodního kohoutku je nejen kvalitní, ale také chutná. Důležitým faktorem je také ekonomika.

Zatímco balená voda stojí kolem pěti až 12 korun za  za litr, pití z kohoutku vyjde sto až dvě stě krát levněji. Vladimír Kočí z pražské Vysoké školy chemicko-technologické dodává, že nejde jen o peníze: „Když se podíváte na celý životní cyklus, tak balená voda má obrovský dopad na životní prostředí. Voda z kohoutku taky vyžaduje energii a materiály na úpravu a pumpování ke spotřebitelům, ale jde o řádově nižší množství." Ekologické aspekty je důležité si připomínat.

Konkrétní rozbory vody na Brodsku jsou k dispozici na webových stránkách společnosti Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod.  Všechny parametry odpovídají vyhlášce. Z údajů o tvrdosti pak vychází voda měkká až středně tvrdá, kterou není třeba ochuzovat o vápník a hořčík používáním domácích filtrů.

Další informace najdete na stránkách občanského sdružení Česko pije z vodovodu www.zvodovodu.cz