Práci s touto supermoderní technikou bude fond prezentovat již dnes na Technickém fóru v zámku Valeč na Třebíčsku.

„V současné době se práci s 3D tiskárnou věnují intenzivně čtyři žáci ze šesté a sedmé třídy jeníkovské základní školy. Jednalo se o spontánní nápad. Loni, na konci června v rámci našeho konverzačního kroužku angličtiny padla od jednoho našeho účastníka věta, že si staví sám doma 3D tiskárnu. Tato myšlenka nás opravdu zaujala," informoval na úvod mluvčí Nadačního fondu Aktivní ženy Petr Kotting. Získat prostředky na 3D tiskárnu se nadačnímu fondu podařilo ve spolupráci s fakultou ČVUT v Praze.

S POMOCÍ SPONZORA

„Přispěli nám rovněž i naši sponzoři. Zařízení jsme pořídili asi za 18 tisíc a začali jsme tiskárnu testovat a sestavovat. Stavba zařízení trvala celé tři měsíce. Je třeba zdůraznit, že s tímto zařízením většinou pracují studenti střední školy a u nás se do práce s tiskárnou pustili žáci druhého stupně z jeníkovské základky," zdůraznil Kotting. Pro ty, kteří něco podobného jako je 3D tiskárna nikdy neviděli, je třeba připomenout, že tisk v tomto zařízení, které nebývá o nic větší než běžná tiskárna, trvá až 24 hodin.

Zatím co z běžné tiskárny vyleze nakonec jen plochý potištěný papír, tiskárna 3D je schopna vytvořit prakticky jakýkoliv trojrozměrný model, hračkou pro děti počínaje a konče nábytkem, stavebními prvky či dokonce modely lidských končetin. „Zatím jsme na tiskárně tvořili spíš různé figurky, až nakonec jeden z žáků, kteří s tiskárnou pracují, přišel s nápadem stavby robotické ruky," doplnil mluvčí Nadačního fondu Kotting. Na základě tohoto návrhu kontaktoval Nadační fond firmu, která pracuje s postiženými klienty, kde zjistil, že taková odborná pomůcka může být i velmi nákladná.

„Na naší 3D tiskárně by bylo možné tuto pomůcky vyrobit podstatně levněji. Proto jsme zahájili komunikaci a Krajem Vysočina. Zástupci kraje nás pozvali na technické fórum 2016, které se bude konat na zámku Valeč. Tam prezentují svoje technické znalosti spíš studenti středních škol, takže pozvánku pro školáky z Jeníkova lze považovat za nesporný úspěch. Naše děti tam budou moci předvádět ukázky ze svojí práce," upřesnil Kotting.

LÁSKA K TECHNICE

Podle jeho slov může práce s moderní technikou pomoci žákům ve školách získat do budoucna vřelejší vztah k technický oborům, než dosud. Posluchárny humanitních oborů jsou přeplněné, zato fakulty technického zaměření mají studentů nedostatek. „Školáci dnes sice ovládají moderní technologie, ale pasivně je to pro ně spíš jen hra ve volném čase. My bychom chtěli dát této hře jiný rozměr, posunout ji k tvůrčímu využití a dát školákům do budoucna cenné zkušenosti, které mohou využít třeba v budoucím zaměstnání," podotkl mluvčí Kotting.

Nadační fond Aktivní ženy se s úspěchem zúčastnil i soutěže Stavíme z Merkuru, kterou vypsal Kraj Vysočina. Nadační fond Aktivní žen vznikl před čtyřmi lety v Golčově Jeníkově. Jeho hlavním cílem je naplnit volný čas dětí i dospělých formou různých kvalitních kurzů a kroužků.