„Snažíme se v tento den zejména šířit osvětu a upozorňovat na problematiku nadužívání antibiotik českou populací. Bohužel stále častěji se pacienti samoléčí zbytky léků, které jim zůstaly po předchozí terapii, obstarávají si je od známých nebo vyžadují antibiotika po svých obvodních lékařích. Následky mohou být velice závažné," konstatovala mluvčí nemocnice, Petra Černo.

Nadužívání antibiotik se netýká jen dospělých pacientů. Setkávají se s ním i dětští lékaři. „Skutečně se nám stává, že rodiče našich malých pacientů požadují, abychom dětem předepsali antibiotika, aniž by to bylo nutné. Samozřejmě nic takového neděláme," zdůraznila dětská lékařka Dalibora Kadlecová z Havlíčkova Brodu. Paní Lenka z Havlíčkova Brodu je přesvědčená, že nadměrné užívání antibiotik poškodilo jejímu dítěti imunitu.

Antibiotika ničí dětskou imunitu

„Pocházíme ze středních Čech, syn tam býval často nemocný. Lékaři mu tehdy předepisovali neustále antibiotika, ale nepomohlo to. Doufali jsme, že na Vysočině, kde je mnohem lepší prostředí, se jeho zdraví zlepší, ale nepomohlo to. Až jsme tady nechali dítě vyšetřit pořádně a ukázalo se, že je vlastně alergik a že má silně poškozenou imunitu a já si myslím, že na tom mají vinu zdravotníci, kteří mu v mém původním bydlišti dávali zbytečně tolik silných léků," posteskla si mladá maminka. Podle zkušených lékařů antibiotika jsou skvělou zbraní proti bakteriálním infekcím.

Mají však jednu nevýhodu. Nelikvidují jen mikroorganismy, které nám škodí, ale i ty, které nám prospívají, organismus dospělého se s tím vyrovná, u dětí a seniorů je to horší. Příliš časté užívání antibiotik navíc vede i k oslabování imunity. Zvyšuje pravděpodobnost, že člověk bude prodělávat infekce opakovaně a dětský organismus může být poškozen na několik let.

Často se o tomto problému píše v souvislosti s malými dětmi, které trápí infekce horních cest dýchacích. Moudří pediatři doporučují maminkám, aby některé infekce nechaly proběhnout. Imunita se trénuje, tělo si vytváří protilátky a stává se odolnějším. Nenarušuje se také opakovaně střevní mikroflóra a nezvyšuje se riziko vzniku alergie.„Cílem Evropského antibiotického dne je nabádat nejen lékaře, aby uváženě indikovali antibiotickou léčbu, ale také laickou veřejnost a pacienty, aby nevyžadovali antibiotickou terapii za každou cenu.

Spotřeba antibiotik každoročně roste, přičemž jejich nadužívání způsobuje nárůst rezistence původců infekčních onemocnění k různým skupinám antibiotik," hodnotí aktuální situaci primář oddělení společných laboratoří a náměstek pro léčebnou péči doktor Petr Linhart.
Podle odhadů až 50% pacientů užívá antibiotika zbytečně. U příležitosti již sedmého Evropského antibiotického dne, který každoročně připadá na 18. listopad, zveřejnilo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí data o stavu rezistence bakterií k antibiotikům. Evropský antibiotický den se v letošním roce zaměřuje především na práci s lékaři, kteří předepisují antibiotika v primární péči. Snahou je podpořit vhodné používání antibiotik a informovat pacienty o rizicích samoléčby a užívání léků, které pacienti dostali od známých.