Ta potrvá do konce července letošního roku.

„Stavba si vyžádá okolo sedmnácti milionů korun, přičemž všechny náklady hradí město ze svého rozpočtu," řekl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek.

Lidé se nemusejí obávat, že by se Smetanovým náměstím nedalo kvůli zahájeným stavebním pracím procházet. Stejně tak provoz všech dotyčných obchodů a restaurace Rozvoj zůstane bez výraznějších omezení.

„V žádném případě nedojde k uzavření celého Smetanova náměstí. Stavba probíhá na etapy a vždy bude zajištěn dostatečný průchod pro pěší či přemostění a další lávky do dotyčných obchodů," uvedl Pavel Sláma, který má starosti stavební dozor. Ten dodal, že největší penzum prací čeká prostranství vedle tržnice, tedy u restaurace Rozvoj.

Otevírací doby beze změn

„Po dokončení dozná náměstí hned několik změn. Za tu nejmarkantnější lze považovat pěší zónu. Na náměstí se povolí jednosměrný vjezd autům od pošty a seshora od základní umělecké školy," vysvětlil Sláma. Také zdůraznil, že maximální povolená rychlost bude dvacet kilometrů v hodině a chodci budou mít vždy přednost.

„Do obchodu máme pouze jeden vchod. Samozřejmě se obáváme, zda stavba nějakým způsobem neovlivní naše zákazníky, a tím se promítne i do celkové tržby," svěřila se vedoucí obchodu Ego Fashion Lucie Vorlíčková.

Ta dodala, že zásobování mají zajištěno z druhé strany budovy a jejich otevírací doba je navzdory probíhající stavbě beze změn.

Podobnou situaci řeší i majitel obuvi Texevo Vlastimil Votava, který má obchod ve stejné budově hned vedle budovy Finančního úřadu. „Pevně věřím, že rekonstrukce náměstí nějak výrazně neovlivní náš prodej a lidé k nám budou i přesto chodit nakupovat. Myslím si, že pokud do obchodu povede lávka, bude probíhat provoz bez výrazných omezení," podotkl Votava. Stavební práce nezmění ani úřední hodiny Finančního úřadu.

Modernizace náměstí se dotkne i restaurace Rozvoj, která má rovněž do budovy pouze jeden možný vstup. Naopak zásobování restaurace probíhá rovněž z druhé strany budovy. Majitel Jan Vak doufá, že lidé i přes probíhající stavební práce budou chodit například na obědy či večeře.

Rekonstrukci náměstí provádí firma Chládek a Tintěra Havlíčkův Brod, která vyhrála veřejné výběrové řízení.