„Zastupitelé schválili dodatek ke smlouvě s firmou Unistav, kterým se náklady na stavební práce zvyšují o šest milionů korun. Další vícepráce už město ale Unistavu platit nebude," říká místostarosta Přibyslavi Martin Kamarád. Skončilo tak několikaměsíční dohadování mezi městem, projektantem a dodavatelem, které už zavánělo ostudou, zatímco práce stály. Pověstným jablkem sváru byl podle stavební firmy špatný   projekt. Ten nepočítal s poměrně nákladnými víceprácemi.

„Odborníci potvrdili, že projektant udělal určité chyby a také to, že firma Unistav neúčtovala vícepráce, na které by neměla nárok. Celkové náklady na rekonstrukci školy se tedy navýší zhruba o šest milionů korun. S projektantem byly částečné problémy, komunikace s ním vázla. Město se bude snažit uplatnit pojistnou náhradu škody," uzavřel nešťastnou kapitolu místostarosta s tím, že zastupitelé při jednáních o celé problematice nebyli jednotní.
Někteří členové sdružení Nezávislí pro Přibyslav chtěli stavbu zastavit a celý proces včetně projektu a výběru dodavatele „rozjet" znova. Například zastupitel Michael Omes hlasoval pro stavbu a tvrdí: „Vyhodit projekt za skoro šest milionů oknem, nebo zaplatit skoro stejnou částku firmě Unistav, je ekonomicky jedno a totéž."

Zlomky keramiky

Další zastupitel Josef Pelikán byl jednoznačně proti, protože považuje rekonstrukci školy vedenou tímto způsobem od začátku za špatný nápad.
Podle Kamaráda by ale ukončení stavby a zahájení nového řízení bylo krajně neekonomické. „Zemní práce již pokračují, na stavbě probíhá také archeologický průzkum. Na místě se našly, tuším, zlomky keramiky. Letos bychom chtěli dokončit hrubou stavbu nové budovy. Škola má totiž tři nesourodé trakty, které jsou spojeny budovou zvanou KORD. Ta je nevyhovující, navíc má rovnou střechu, což se na Vysočinu vůbec nehodí. Druhá budova  je v pořádku, ale budova třetí je stará sto let a čas se na ní podepsal," pokračuje Kamarád.

Stará stoletá budova by měla ale být opravena jako poslední, budova KORD má zmizet. V současné době hloubí stavební dělníci základy pro úplně novou budovu.

Přestavba školy je rozdělena do pěti etap s celkovými náklady přes sto milionů korun. Nejvíce stavebních prací by se mělo odehrát o letních prázdninách, rekonstrukce by neměla výuku ve škole omezovat.  V areálu vyrostou dvě nové budovy včetně tělocvičny, přestěhuje se kotelna, kuchyně a jídelna, zvýší se kapacita a uvolní historická část areálu školy, kam by se mohla stěhovat základní umělecká škola.

Nové budovy by podle místostarosty měly vydržet aspoň 70 let a nabídnout prostory k výuce nejméně pro 650 dětí.