Pomůže lidem v nouzi, kteří, stejně jako téměř desetina Čechů, nemají prostředky na nákup potřebných potravin. Každý bude moci ve stovce obchodů Tesco, Globus, Albert, Interspar a MAKRO po celé republice koupit a darovat trvanlivé potraviny, a pomoci tak lidem v nouzi v charitativních zařízeních ve svém kraji.

V Kraji Vysočina se sbírka uskuteční v Jihlavě (TESCO a INTERSPAR v City parku), Havlíčkově Brodě (Albert), Třebíči (Interspar) a Telči (TESCO).

„Sbírku spolu s Potravinovou bankou Vysočina pomáhají zajišťovat i dobrovolníci z Dobrovolnického centra Fokusu Vysočina, Oblastní charity Havlíčkův Brod  z  „Podcestného Mlýna" a zaměstnanci Diecézní Charity Brno," uvedla za organizátory Veronika Němcová. Ta dodala, že potravinová pomoc bude směřovat do azylových domů, aktivizačních služeb, terapeutické komunity Podcestný mlýn,  službám Diecézní Charity Brno a všem lidem v nouzi.  „Potravinová banka Vysočina má přesah i do dalších krajů a mimo jiné ve spolupráci s Oblastní  charitou Nové Hrady u Skutče organizuje Národní potravinovou sbírku v Pardubicích a v Hradci Králové ," pokračovala Němcová.

Sbírka reaguje na skutečnost, že v Česku narůstá počet lidí, kteří nemají na nákup základních potravin.

Pod hranicí chudoby

„Devět procent obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a potřebuje potravinovou pomoc. Skupina obyvatel závislá na pomoci potravinových bank postupně narůstá," uvedl Fabrice Martin-Plichta, předseda České federace potravinových bank.

Potraviny bude v obchodech vybírat téměř tisícovka dobrovolníků.

„Sbírka tak bude jednou z největších akcí svého druhu v Česku," řekla Pavlína Kalousová z Byznys pro společnost, která akci zaštiťuje. „Dobrovolníci se stále mohou přihlásit regionálním koordinátorům ve svém bydlišti, seznam obchodů a kontakty najdou na www.potravinypomahaji.cz," dodává Kalousová. Sbírku realizuje Byznys pro společnost podporující odpovědné podnikání ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Podobné sbírky se každoročně konají téměř po celé Evropě. Ve Francii proběhne na konci listopadu již 29. sbírka potravin. Například v Polsku se minulý rok do sbírky o posledním listopadovém víkendu zapojilo 50 000 dobrovolníků, kteří ve 3 300 obchodech vybrali 810 tun potravin, z kterých bylo možné připravit 1 620 000 jídel.

Přesto, že potravinovou pomoc potřebuje stále více lidí, v Česku se stejně jako v ostatních vyspělých zemích přitom potravinami plýtvá. Navíc, darovat přebytečné potraviny potřebným je v Česku oproti jiným státům EU pro firmy značně nevýhodné. Z původní ceny potravin musejí i při darování odvést státu DPH. Darování potravin je také administrativně náročné. I přesto se mnohé firmy snaží pomoci.

Kromě strategického zapojení obchodních řetězců Tesco, Globus, Albert, Interspar a MAKRO budou dále dary veřejnosti navýšeny o pomoc dalších partnerů.