VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 17 000 Kč

Zámečníci strojů zámečník - obsluha pilky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - spolehlivost, pracovitost, vyučení v oboru a zkušenost s prací s pilou, - prac. doba po-pá: 5:30-14:00 a 14:00-23:00 hodin (v pátek 14:00-18:00 hod.), - prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Z o k  -  system s.r.o. - pracoviště, Mlýnská, č.p. 3887, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Miroslava Plevová, +420 775 394 964.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 000 Kč

Obsluha zařízení na výrobu kabelů a lan technik stříhárny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - technické vzdělání a myšlení, dobrý fyzický stav, dobrý zrak (brýle nejsou překážkou), dodržování pracovních postupů a zodpovědný postoj k práci, přesnost, pečlivost, - nastavení a seřízení střihacích strojů, automatů (střihání vodičů do kabelových sad), čtení technických výkresů, - třísměnný provoz: Po-Pá (8 hod.prac. doba), Osobní kontakt možný po tel. domluvě.. Pracoviště: Engeser, s.r.o., Okružní, č.p. 3834, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Martin Jirák, +420 778 072 733.

Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 100 Kč

Barmani barman/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: otevírací doba: PO-NE 10-24 hodin, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domuvě.. Pracoviště: Libuše sehnalová - pracoviště, Dolní, č.p. 151, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Radim Sehnal, +420 605 729 331.

Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 14 900 Kč

Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení obsluha rychlého občerstvení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - práce vhodnější pro muže - zvedání těžkých břemen, - otevírací doba: PO-ČT 9:00 - 22:30 hodin, PÁ-SO 10:00 - 04:00 hodin, NE 11:00 - 23:00 hodin, Osobní kontakt možný ÚT a ČT 7-9 hodin.. Pracoviště: Sabri amac, náměstí T. G. Masaryka, č.p. 231, 583 01 Chotěboř. Informace: Ivana Pivničková, +420 775 603 934.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Speciál Panther, největší exponát Pyrocaru 2018.

Rozkopaným Keřkovem a Dobrou projel 21,5 metru dlouhý tahač

Kamera. Ilustrační foto.
2

S řáděním vandalů v Brodě zatočí nové kamery

Mladí umělci vyzdobili nevzhlednou trafostanici

Pacov – Nevzhledná trafostanice má nový kabát. Autory tohoto díla jsou mladí umělci ze základní umělecké školy v Pacově. Na jaře 2018 oslovil výtvarný obor ZUŠ v Pacově majitel E.ONu, který si povšiml kreseb, kterými tento obor vylepšil tmavé zákoutí u zadního vchodu do ZUŠ. Zalíbilo se mu to natolik, že si objednal návrhy na pokreslení i jeho trafostanice u gymnázia v Pacově.

Kraj školí mladé v první pomoci

Vysočina – Téměř každý školák a středoškolák v kraji dvakrát za svou školní docházku absolvuje kurz první pomoci. „Na zajištění profesionálního školení spolupracuje Kraj Vysočina se středními zdravotnickými školami, s krajskou záchrankou a oblastními spolky Českého červeného kříže,“ objasnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Ve firmě, která rekonstruuje několik silnic na Vysočině, dalo mnoho lidí výpověď

Vysočina - Společnost Alpine Bau CZ se potýká s hromadnými výpověďmi ve svém středisku Brno. Tito zaměstnanci se podílejí na rekonstrukcích silnic na Vysočině. Hrozí, že se stavby zastaví? Mluvčí Alpine Bau CZ Zuzana Krajčiová se snaží situaci uklidnit. „Jsme připraveni řádně a včas dostát všem svým smluvním závazkům, které vyplývají ze smluv o dílo uzavřených s investory, tedy i s Krajem Vysočina a s Krajskou správou a údržbou silnic Vysočiny,“ sdělila Deníku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT