Spojení Světlé s Ledčí přes malebnou lokalitu Stvořidel podél řeky Sázavy je myšlenka, kterou se snaží zrealizovat mikroregion Světelsko. Stezka by měla nést jméno Jaroslava Foglara, který svou tvorbou ovlivnil celé generace dětí a na Sázavě řadu let tábořil se svým oddílem Pražská dvojka. Podle starostů dotčených měst by cyklostezka propojila nejatraktivnější místa regionu a přilákala do něj více turistů.

„Naší představou je nabídnou takovou spojnici – z ledečského hradu přes Sluneční zátoku a Stvořidla na světelský zámek. Lidé by se mohli svézt po cyklostezce, někde přespat, podívat se na hrad v Ledči, v Lipnici, navštívit náš zámek nebo podzemí. Kvůli tomu už se rodinám vyplatí zůstat tu delší dobu. Návazně na tuto myšlenku jsme také vytvořili vyhledávací studii, kterou jsme k vyjádření předali na odbor životního prostředí Kraje Vysočina,“ uvedl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek.

Kraj ale realizaci cyklostezky dle navržených parametrů a s asfaltovým povrchem nedoporučuje. Důvodem je význam dotčené lokality na Stvořidlech, její geomorfologie i v ní žijící fauna a flóra. Navrženou cyklostezkou by podle kraje významné území utrpělo.

Ilustrační foto
Inspektoři udělili pokutu za navážení zeminy do biotopu

Světelská radnice vyjádření respektuje, vysněné cyklostezky se ale nevzdává. „Naším cílem v žádném případě není poškodit zdejší přírodu, to bychom byli sami proti sobě. Nad vyjádřením kraje si společně s ostatními starosty sedneme a dohodneme se, jak budeme postupovat dále. Je potřeba říci, že není vypracovaný žádný projekt, jednalo se pouze o vyhledávací studii. Pro nás to určitě není konec,“ doplnil Jan Tourek.

Cyklostezka by podle něj otevřela malebné území podél řeky Sázavy širší veřejnosti. „Nemyslíme přitom jenom na cyklisty, ale i na maminky s kočárky nebo na vozíčkáře, kteří se sem v současnosti nemají šanci dostat,“ nastiňuje svou vizi světelský starosta. K propojení cyklostezky mezi Světlou a Ledčí nyní chybí asi šest kilometrů, z nichž necelé dva kilometry by měly vést právě přes Stvořidla. „Ať se to někomu může zdát jako nesmysl, pro nás má tato cyklostezka velký význam,“ dodal Tourek.

Doubravské údolí.
V Doubravském údolí utopili vodníka a přelstili čerta

Záměr cyklostezky se setkává s rozporuplnými reakcemi. Někteří by komfortní cestu tímto úsekem uvítali, jiní se obávají, že nápor lidí zdejší přírodě uškodí. Proti cyklostezka dokonce vznikla petice, podle níž Stvořidla představují území, které je dosud nenarušené negativní lidskou činností a patří k posledním místům, kde je přáno divoké přírodě. „A kde se člověk může v jisté nenarušené harmonii dotknout podstaty přírody. Cyklostezka představuje velký a zásadní zásah do této lokality a charakter tohoto místa by se radikálně a nenávratně proměnil,“ argumentují v petici její autoři z Nezávislého podmelechovského spolku, kteří jsou přesvědčení o tom, že nárůst návštěvníků by zbytky zdejší divoké přírody zcela zničil.

Někteří by zase cyklostezku uvítali. „Já bych byl pro. Byla by to moc pěkná cyklostezka. Samozřejmě lidi by se tu museli chovat podle pravidel, což by chtělo zpřísnit tresty za jejich porušování. Mnohde v zahraničí jsou stezky všude a lidé si tam nedovolí dělat binec, protože by je to vyšlo sakra draho,“ míní zase Petr Beránek.

Ilustrační foto
Tour de Aleje opět odstartuje u Přibyslavi