Zamýšleným plánem je zvýšit kulturní kapacity klubu, a také ho více zpřístupnit hendikepovaným lidem.  „Chceme v prostorách kavárny dát šanci nejrůznějším výstavám, bude zde také možnost workshopů s umělci. Do kavárny bude bezbariérový přístup a někteří hendikepovaní zde třeba dostanou možnost zavést se i do pracovního procesu, ” říká Martin Sedlák z jednoty Orel, která má klub v pronájmu a provozuje ho. Jedním dechem také dodává: „Projekt kavárny je vlastně nahrazení zadní, barové části. Budeme se snažit to vytížit vepředu. Myslíme si, že lidé by se měli nejprve sházet tam a teprve poté se vydávat čerpat kulturu do sálu a zbytku baráku.”

Mimo tyto dvě úpravy také probíhá celá řada dalších, vedlejších prací, jako nová malba vnitřku klubu, utěsnování podstřešních prostor, kvůli ochraně před protékající vodou a v horním patře budovy vzniká nová, víceúčelová místnost. „Ta by měla sloužit k přednáškám a nejrůznějším, hlavně výukovým programům, ” říká Sedlák.

Ilustrační foto.
Řidiči mezi Šlapanovem a Věžnicí najezdí dvacet kilometrů navíc

Jelikož jde o historicky cenný objekt, dohled nad vnější úpravou převzali památkáři, kteří trvali například na změně tektoniky oken ve druhém patře, demontáži stříšek u vstupů a volili i nátěrový systém. „Tahle budova má svou historii. Ve čtyřicátých letech to zabavili komunisté, kteří tyhle prostory zdevastovali kinem a do budovy samotné nedali ani korunu. Po navrácení si sice Sokol našel nájemce, který provedl několikamilionové investice, ale na fasádu samotnou se už nedostalo, proto to klaplo až teď, ” říká Sedlák.