Půlnoční tanec světel se v noci z 31. prosince na 1. ledna rozehraje na Masarykově náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Program s půlnočním přípitkem a speciálním hostem, kterým bude Jitka Bendová, ve zdejším amfiteátru odstartuje ve 23 hodin a skončí zhruba hodinu a půl po půlnoci.

Se starým rokem se budou loučit také v areálu zámku v Jemnici. Program tu začíná v 19 hodin a vyvrcholí slavnostním ohňostrojem. Nový rok přípitkem a ohňostrojem přivítají také v Hrotovicích před zámkem nebo na náměstí v Chotěboři.

„Je to tradice, která by tady neměla chybět. Ohňostroj vypukne asi třicet minut po půlnoci a všichni občané Chotěboře jsou srdečně zváni,“ doplnil starosta města Tomáš Škaryd.

Lukáš Tomek, Havlíčkův Brod, 17. 12. 2017, 3 080 g
Podívejte se na další krásná miminka narozená na Havlíčkobrodsku

Další města na Vysočině budou příchod nového roku vítat až s prvním lednovým dnem. Na odpolední ohňostroje tak mohou vyrazit celé rodiny i s dětmi. „Na půlnoční ohňostroj bych s dětmi nevyrazila, ale na Nový rok se na něj určitě zajedeme podívat někam do okolních měst. Malá se už těší,“ prozradila Kristýna Bartošová z Havlíčkova Brodu.

V 17.30 hodin chystají ohňostroj třeba na Masarykově náměstí v Jihlavě, kde lidé mohou obdivovat dílo ohněstrůjce a rodáka z krajského města Leo Válka. Program začne v 17.30 hodin. „Před ohňostrojem zástupci města rozdávají návštěvníkům svařené víno a přejí jim vše dobré v začínajícím roce,“ uvedl vedoucí magistrátního odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

Ohňostroj město přijde na 65 tisíc korun. Pyrotechnika se bude střílet z obchodního domu Jihlava, dříve Prior. Na místě bude na bezpečnost dohlížet městská policie.

Novoroční ohňostroj vypukne také na Karlově náměstí v Třebíči. Akce začíná v 17 hodin a její součástí bude i novoroční projev starosty města. „Ohňostroj máme sladěný s hudbou. Loni to byl mix Dvořákových Slovanských tanců, tentokrát bude ohňostroj podkreslen sountrackem z filmu Rob Roy,“ uvedla mluvčí Měststského úřadu Třebíč Irini Martakidisová. Ohňostroj město bude stát přibližně padesát tisíc korun. Na bezpečný průběh akce bude dohlížet městská policie.

Setkání obvyatel doplněné o novoroční ohňostroj chystají od půl páté odpoledne také v Telči na náměstí Zachariáše z Hradce. „Každoročně na Nový rok přichází pozdravit občany města starosta Telče Roman Fabeš, místostarosta Pavel Komín a senátor Miloš Vystrčil. Tentokrát byl pozván i mistr světa v silovém trojboji David Lupač, který získal titul v listopadu v Plzni,“ přiblížila program novoročního setkání vedoucí telčského radničního odboru kultury Věra Peichlová.

Šamanka Taisha Tauma.
Šamanka: Lidé stále ještě nepochopili, že nesou plnou odpovědnost za své činy

Návštěvníci se mohou těšit také na dechový kvintet Jaroslava Čajky v 16.30 hodin. Samotný ohňostroj pak vypukne v 17 hodin. „Akci pravidelně pořádáme ve spolupráci s policií a sborem dobrovolných hasičů z Telče, takže bezpečnost bude zajištěna,“ dodala Věra Peichlová.

V 16.45 odpálí ohňostroj ze střechy obchodního domu na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou a přesně v 17 hodin začnou slavit také v Počátkách na Palackého náměstí nebo v Třešti na náměstí T.G. Masaryka, kde zároveň zahájí Tříkrálovou sbírku.

Pěvecký sbor Svatopluk vystoupí v rámci programu oslav nového roku na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou. Novoroční ohňostroj se tu pravidelně koná již deset let. „Samotný ohňostroj trvá zhruba deset minut a letos město vyjde na 25 tisíc korun,“ prozradil mediální koordinátor města Jakub Axman.

Během akce bude náměstí uzavřeno pro veškerou dopravu a všechny bezpečnostní složky, hasiči a záchranná služba budou mít zvýšenou pohotovost. „Je to tak především kvůli vyšší koncentraci lidí v místě. Odpaluje se z bezpečného místa ohraničeného neprostupnou zdí od lidí,“ dodal Jakub Axman. Program začíná v 17.30 hodin.

Život spolujezdce si vyžádala nehoda na dálnici D1. Došlo k ní na kilometru 149,2, kde se dálnice opravuje a provoz je tam omezený.
OBRAZEM: Nehodu na dálnici spolujezdec nepřežil

Obloha plná barevných obrazců bude k vidění i ve Velkém Meziříčí. Ohňostroji bude předcházet vystoupení pěveckého sboru Gymnázia Velké Meziříčí od 17 hodin. Novoroční setkání s malým kulturním programem proběhne také na Husově náměstí v Polné.