A právě oni se stali, se špetkou nadsázky řečeno, hlavními hvězdami dne, neboť se jim podařilo namalovat nejkrásnější židli. Až vítězné slunečnice potěší oči návštěvníků ledečské kavárny, budou zdobit budovu Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Jak vysvětlila pracovnice ledečského Petrklíče Pavlína Ulrichová, setkání v Domově Háj se uskutečnilo 5. října v rámci Týdne sociálních služeb. Hlavní program se pak tematicky odvíjel od názvu akce. Vždyť návštěvu musí každý správný hostitel dobře usadit. „Do Domova Háj dorazilo sedm družstev z Vysočiny. Jednalo se o lidi s mentálním a zdravotním postižením, od nás a ze Světlé nad Sázavou se zúčastnili senioři. Každé družstvo dostalo židli natřenou na žluto, barvičky a také vlastní místnost, aby od sebe výtvarníci neopisovali. Pak už jen malovali podle vlastní fantazie," usmála se Pavlína Ulrichová.

Centrum sociálních služeb Petrklíč reprezentoval tým ve složení Jaroslava Sázavská, Zdeňka Gramerová, Božena Šlechtová a Jan Cihlář. Samozřejmě nechyběla ani fanouškovská základna, kterou tvořili pánové František Panský a Bohuslav Pospíšil. „Naši klienti si jako hlavní motiv zvolili slunečnici. Když měli všichni hotovo, přišla porota, která hodnotila nejen celkový vzhled, tak i nápad a kreativitu. Přitom porotci nevěděli, kdo je autorem té dané židle. Nakonec se shodli na tom, že se jim nejvíce líbí naše slunečnice," vylíčila Ulrichová.

Malované židle nedělaly radost „jen" v Domově Háj, v budoucnu budou ještě zkrášlovat prostory ledečské Kavárny Kovárna. Poté je čeká cesta až na Krajský úřad Kraje Vysočina.

Pavlína Ulrichová také upozornila na důležitý rozměr, který říjnové setkání přineslo všem zúčastněným zařízením a jejich klientům. „Bylo velmi příjemné, že jsme se všichni potkali, že jsme se navzájem poznali a společně se pobavili jak během malování židlí, tak i při opékání špekáčků, zpívání s kytarou či při prohlídce zázemí Domova Háj a nahlédnutí do jeho činnosti. Moc se nám celý den líbil," pochvalovala si vydařenou akci pracovnice Petrklíče.

Aneta Slavíková