A to i v současném složitém období, kdy havlíčkobrodským vodařům klesly příjmy z jejich hlavních činností, tedy vodného, stočného a prodeje vody ostatním provozovatelům. Oznámil to Pavel Policar, předseda představenstva společnosti VaK. „Výpadek tržeb se podařilo nahradit příjmy z ostatních činností, především prodejem elektrické energie z fotovoltaických elektráren a z činností navázaných na hlavní obory, to znamená například z rozborů vody, montáží vodovodních přípojek nebo čištění kanalizací," řekl Policar. Ten zdůraznil, že právě tyto skutečnosti umožnily v regionu Havlíčkobrodska udržet příznivé ceny vody.

Z čísel roku 2011 vyplývá, že lidé na Havlíčkobrodsku mají dlouhodobě nejlevnější vodné a stočné na Vysočině. Za kubík platili 61,48 koruny, což je podstatně méně než například na Třebíčsku a Žďársku, kde lidé zaplatili 71,72, respektive 69,90 koruny.

Cena půjde nahoru

Také odběratelé v krajské Jihlavě museli sáhnout hlouběji do kapsy, kubík je přišel na 67,91 koruny. Přesto se musejí i lidé na Havlíčkobrodsku smířit s tím, že cena vody půjde nahoru. Zejména pak díky vyšší dani z přidané hodnoty, která od počátku letošního roku povyskočila na 14 procent. „Přesto jsou ceny našich hlavních produktů nastaveny výrazně níž než ceny vodohospodářských společností v jiných oblastech republiky," pokračoval Policar. Za pravdu mu opět daly statistické údaje z roku 2011, ze kterých lze vyčíst, že nejdražší vodu v České republice měli lidé z Tábora, Kladna, Mělníka, Ústí nad Labem nebo Liberce. V Táboře platili až 79,58 koruny za kubík.

Není bez zajímavosti, že VaK patří k vodárenským společnostem, které vykazují nejnižší ztráty vody. „Nebojím se v této souvislosti hovořit o rekordně nízkých ztrátách, které činily 12,55 procenta z celkového množství vody určeného k prodeji," konstatoval Policar a dodal, že i tento fakt se podílí na snižování nákladů na finální cenu vody.

VaK Havlíčkův Brod zásobuje vodou více než sedmdesát tisíc lidí v regionu. Provozuje celkem 888 kilometrů vodovodních řadů, 75 vodojemů o celkové kapacitě 34 tisíce kubíků a tři úpravny vody.

„Prodali jsme 3,3 milionů kubíků vody a více než polovinu tohoto objemu produkujeme z vlastních zdrojů," připojil se Jan Kadlec," ředitel VaK Havlíčkův Brod.
Co se týče kanalizace, provozuje společnost 325 kilometrů kanalizační sítě a 11 čistíren odpadních vod.

„Celkové množství vyčištěné odpadní vody dosahuje 7,2 milionů kubíků, čistírna odpadních vod v Havlíčkově Brodě je kapacitně největší v kraji," podotkl k tématu Kadlec.
Roční obrat společnosti VaK, mezi jejíž nejvýznamnější akcionáře patří města Havlíčkův Brod, Chotěboř, Světlá nad Sázavou, Ledeč nad Sázavou, Golčův Jeníkov a Ždírec nad Doubravou, dosahuje 230 milionů korun.

Zisk po zdanění v loňském roce dosáhl 14,7 milionů korun, do vodohospodářského majetku reinvestuje společnost sedmdesát milionů korun ročně.

Kde a kolik stálo vodné a stočné?
Tábor(sko) 79,58 Kč
Kladno, Mělník 77,11 Kč
Chrudim 76,64 Kč
Beroun 75,41 Kč
Ústí nad Labem 75,19 Kč
Třebíč 71,72 Kč
Žďár nad Sázavou 69,90 Kč
Jihlava 67,91 Kč
Havlíčkův Brod 61,48 Kč
Brno 60,70 Kč
Praha 60,39 Kč
Hodonín 59,41 Kč
Trutnov 54,69 Kč
Zdroj: Vodarenstvi.com (m3/2011)