Dneska už mu procházky po lese zdraví nedovoluje, ale srší duševní aktivitou. Stále se o myslivost zajímá a žádné novinky mu neuniknou. Oslavy sto let od založení České myslivecké jednoty na zámku v Rozsochatci si v sobotu nemohl nechat ujít. Český myslivecký spolek je jen o pět le starší než on sám. „K myslivosti mě přivedla láska k přírodě. Myslivecké zkoušky jsem skládal v roce 1946 tehdy ještě v Německém Brodě. Po nich jsem se teprve stal oficiálně myslivcem,“ vzpomíná Jaroslav Petrů, který ve spolku v Havlíčkově Brodě zastával víc jak dvacet let funkci předsedy.

Nikdy nebyl takříkajíc myslivcem z povolání. „Jsem vyučený mědikovec, pracoval jsem se stroji. Myslivost jsem měl vždycky jen jako nádherného koníčka. Není to ale jen koníček. Je to poslání,“ zdůrazňuje.

Tak vypadaly myslivecké slavnosti v Rozsochatci. Myslivecká rodina Luboše Havlíčka, otec vlevo a syn Jiří vpravo.
Myslivci slaví v Rozsochatci sto let. Straší je však nový zákon

Jaroslav Petrů měl celý život na myslivosti nejraději časné procházky po lese, denní a noční pozorování zvěře, ticho a klid v přírodě. „Střílel jsem minimálně, jenom občas nemocné kusy. Myslivost vůbec není o střílení, ale je to práce a zase práce i velká starost o les. V zimě jsme každý rok přikrmovali zvěř. Ještě teď pravidelně sušíme doma na chalupě u lesa zbytky chleba,“ vysvětluje zkušený myslivec.

Politika v myslivosti

Kromě toho, že byl dlouholetým předsedou mysliveckého spolku, vyučoval i mladé adepty. „Konkrétně myslivecké právo. Každý myslivec i když přijde do lesa jen občas, musí znát zákony,“ zdůrazňuje.

Jeho zájem o les a myslivost doma už nikdo nezdědil. Jaroslav Petrů dneska sleduje se smutkem, jak moc se změnila současná myslivost a hlavně vztah lidí k přírodě. „Do myslivosti se plete politika a různé osobní zájmy. Zkušení myslivci stárnou, mladých je málo. Les je už nezajímá. Do přírody se od počítače špatně chodí,“ dodává s úsměvem.

Mrtví tolstolobici na hladině brodské přehrady, několik kusů leží na břehu.
VIDEO: Obavy z otravy. Návštěvníky brodské přehrady vystrašily velké mrtvé ryby

Když mu bylo devadesát let, odnesl si ze slavnosti na zámku Hluboká za dlouholetou prospěšnou činnost v řadách mysliveckého spolku a péči o přírodu zvláštní čestné uznání.