Vůbec první hasičský sbor s českým velením v Rakousko-Uhersku byl založen v roce 1864 ve Velvarech.  Ke každému spolku patří prapor. Ten nejstarší je také z Velvar a je uložen v depozitáři ústředního hasičského muzea v Přibyslavi.

„Rozhodnutí o pořízení  praporu učinila valná hromada velvarského sboru již 30. května 1867. Prapor byl objednán u firmy Trenkwald v Praze za 450 zlatých. Jen pro představu, ve stejném roce pořízená kárová stříkačka byla o 50 zlatých levnější. Náklady z největší části pokryl výnos sbírky, kterou uspořádaly paní Františka Bílá a Terezie Stiebitzová. Rada města Velvar na tento účel věnovala 50 zlatých," řekl odborný pracovník muzea Stanislav Bárta.  Hasiči ve Velvarech však s praporem plně spokojeni nebyli. Již v roce 1874 velitel sboru Jan Papeš upozornil, že na praporu vyvedený „obraz sv. Floriana utrpěl a tedy opravu za potřeby má". Opravu provedl ještě téhož roku Hynek Trenkwald z Prahy za 42 zlatých a 60 krejcarů.

Valná hromada rozhodla, aby byl zavěšen vždy v předvečer konání výborové schůze v místnosti, kde se bude schůze konat. V roce 1883 převzal obraz do úschovy praporečník sboru Karel Stiebitz. Když se v roce 1891 připravoval sbor na účast na zemské jubilejní výstavě v Praze, učinil jednatel sboru na výborové schůzi dotaz, jak to vypadá se spolkovou místností a kde jsou „uložené obrazy a majetek sboru".  Odpověď na jeho otázku v protokolech nenacházíme. V roce 1892 umírá Karel Stiebitz, čestný člen a bývalý praporečník sboru a po obraze svatého Floriána se definitivně slehla zem.

Ivo Havlík