Policie včera v Brně zadržela muže, který měl ve čtvrtek v podvečer 
a následně v pátek ráno volat do havlíčkobrodské nemocnice a vyhrožovat jí bombovým útokem.

„Podařilo se nám vytipovat zhruba padesátiletého muže, který je důvodně podezřelý z toho, že do nemocnice volal. Případ dále prověřujeme," řekl David Spilka, zástupce vedoucího Územního odboru Policie ČR v Havlíčkově Brodě.

Oznámení o uložení bomby v hlavní budově nemocnice zaznamenali zdravotníci ve čtvrtek kolem sedmnácté hodiny. „Byl to mužský hlas," uvedla mluvčí nemocnice, Petra Černo.

Zahájení evakuace

Ta dodala, že muž volal na běžnou telefonní linku. „Ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina a v souladu s platným traumaplánem jsme zahájili postupnou evakuaci většiny hospitalizovaných pacientů a zajistili bezpečnost všech zaměstnanců," pokračovala Černo s tím, že v danou chvíli bylo v nemocnici několik stovek pacientů a další stovky zaměstnanců.

Většina hospitalizovaných pacientů opustila za doprovodu zdravotníků nemocnici během třiceti minut. Byli přemístěni do okolních pavilonů a jiných blízkých zařízení. „Řadu pacientů jsme propustili do domácího ošetřování," řekla Černo. Pacienti z jednotky intenzivní péče byli převezeni do nemocnic v Jihlavě a Hradci Králové. Pro zaměstnance nemocnice hasiči postavili vyhřívané stany a poskytli jim nejnutnější zázemí.

Na místě zasahovaly desítky hasičů a policistů. Ti celou budovu nemocnice, patro po patru, detailně prohledávali se speciálně vycvičenými psy. „Policisté ale žádný předmět, který by odpovídal bombě, nenašli," řekla mluvčí krajské policie Jana Kroutilová. Personál nemocnice proto začal stěhovat pacienty zpět na jednotlivá oddělení.

Další bombové ohlášení

Včera ráno se ale dramatická situace v nemocnici opakovala. Anonym zavolal v šest hodin ráno a opětovně zdravotníkům oznámil, že mají v budově nemocnice bombu. Dokonce měl říci něco v tom smyslu, že „když vám to včera nestačilo, tak si to zopakujeme."

Nemocnice tedy znovu spustila traumatický plán. Na místo opět dorazily složky integrovaného záchranného systému.

„Přijali jsme maximum bezpečnostních opatření. Policie rozhodla, že evakuace probíhat nebude," sdělila Černo. Ta dodala, že v danou chvíli bylo v nemocnici přesně 374 pacientů a s nimi i stovky zaměstnanců.

Hrozba zažehnána

„Policie s psovody provedla opětovnou prohlídku všech budov areálu nemocnice, žádný podezřelý předmět ale nalezen nebyl, a tak bylo vyloučeno jakékoliv nebezpečí pro brodskou nemocnici. Ta se tak mohla vrátit do běžného režimu," vysvětlila Kroutilová.

K situaci v havlíčkobrodské nemocnici se vyjádřil i hejtman Kraje Vysočina, Jiří Běhounek.

„Pro anonymní výhružku není žádná přijatelná omluva. Důsledky takového rozmaru mohou být obrovské a fatální. Vážím si práce veškerého personálu nejen Nemocnice Havlíčkův Brod, ale i ostatních nemocnic na Vysočině. Ty s maximální obětavostí zajistili odpovídající péči v mimořádném režimu. Děkuji všem příslušníkům složek integrovaného záchranného systému za profesionální a velice citlivý přístup a pomoc při evakuaci, dále záchranářům a lékařům Kraje Vysočina, kteří zajistili odpovídající převoz.

Děkuji rovněž i za podporu blízkých našich pacientů, kteří situaci zvládali velice trpělivě a s důvěrou k práci složek záchranného systému," uzavřel hejtman Běhounek.

Filip Brož